Varkenshouderij

Nieuws 11 reacties

LTO en NVV willen quotering varkensvleesproductie

LTO varkenshouderij en de Nederlandse Vakbond Varkenshouders zijn voorstander van een Europese quotering van de varkensvleesproductie. Zij zijn teleurgesteld over het pakket aan steunmaatregelen van de Europese Commissie.

Dat laten beide organisaties in een gezamenlijke reactie weten. Maandag lichtte Europees Landbouwcommissaris Phil Hogan de voorstellen toe in de vergadering van Europese landbouwministers. Lidstaten krijgen ruimere mogelijkheden om individuele bedrijven te steunen tot een maximum bedrag van €15.000 per bedrijf per jaar.

Concurrentievervalsing

"Dit voorstel leidt tot concurrentievervalsing. Het zal elders in Europa leiden tot staatssteun aan bedrijven en dat is slecht voor Nederland", luidt het bezwaar van de belangenorganisaties. Ook de inzet van een nieuwe opslagregeling voor varkensvlees kan niet op de steun van LTO en NVV rekenen. Zij hebben ervaren dat de eerdere opslagregelingen juist productie uitlokken. "Daar zit de sector niet op te wachten", is hun commentaar.

Openen nieuwe afzetmarkten

LTO en NVV willen dat de EU zich sterk maakt voor het openen van nieuwe afzetmarkten en dat zij inzet op het heropenen van de Russische markt. Zij pleiten hierbij voor een gelijk speelveld voor varkenshouders in Europa. De organisaties willen de huidige overproductie beperken door varkens eerder te slachten en minder zeugen in de EU te houden.

NVV en LTO willen de positie van individuele varkenshouders in Noordwest-Europa versterken door het oprichten van producentenorganisaties. Hiervoor willen zij financiële ondersteuning van de EU uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).

Laatste reacties

 • putten

  laat ze die 15000 maar overmaken; helpt in ieder geval op de korte termijn.

 • WT

  Droom maar lekker verder, gaat nooit gebeuren.

 • Gerard Groot Koerkamp

  Bij een quotering van varkensvleesproductie zal de kostprijs flink verhoogd worden .Betalen voor varkensrechten en voor vleesproductierechten zijn de domste kosten die er bestaan.

 • Kaiser

  Veevoer maar quoteren.Kunnen er ook niet meer varkens geproduceerd worden dan er veevoer geproduceerd is.

 • cillessen

  Gerard dat is maar de vraag of de kostprijs daardoor sterk stijgt.
  Ervan uitgaande dat er Europees gequoteerd wordt is het idee zo gek nog niet. Ik denk dat het het onderzoeken waard is.
  Mischien een opdracht voor de nieuwe commisie Nijpels?

 • exvarkensboer1

  Goede basis voor quotering lijkt mij per provincie niet meer produceren dan er in die provincie geconsumeerd wordt.
  Kun je gelijk aan allerlei andere regels voldoen, hoeft er geen mest meer verwerkt te worden en krijg je vanzelf een eerlijker prijs voor je afgeleverde varkenstjes.

 • WGeverink

  Met de hele globalisering die er gaande is moet de varkenshouderij zich tegenwoordig staande proberen te houden op de wereldmarkt. De politiek heeft dat gedaan zodat het voedselpaket altijd bij de goedkoopste vandaan komt. Dat de valuta koers ook roet in het eten kan gooien interesseerd ze niet. En dat de varkenshouderij een quotum krijgt is daarom onwaarschijnlijk.

 • Gerard Groot Koerkamp

  Alle kosten die gemaakt worden om te mogen produceren zijn kosten die niets te maken hebben met productiekosten.Ze zijn extra.Alle miljoenen die uitgegeven zijn aan melkquotum is per saldo niemand wat mee opgeschoten.Al het geld is weggevloeid uit de landbouw terwijl die het hart nodig hadden om te kunnen moderniseren.Opbrengstprijzen zullen altijd bepaald worden door vraag en aanbod,daar verandert niets aan.Alle wereldhandelsverdragen zullen door niemand worden tegengehouden.Kijk maar naar de olieprijzen,uiteindelijk zal altijd vraag en aanbod de prijs bepalen.Alleen die voor de laagste kostprijs produceert blijft over.

 • W Geverink

  Nou Gerard, ik denk dat men in de toekomst op het melkquotum terug zal kijken als een hele beste tijd met enkele uitzonderingen zoals 2009 daargelaten. Dat soort stabiliteit heeft de varkenshouderij nooit gekend. Tja, en dat een melkveehouder zijn quotum verkoopt zie ik hetzelfde als dat hij zijn land verkoopt. Je kunt schoppen tegen de quotumhandel maar de nederlandse boer besteedt zo goed als alles waaraan geld te verdienen is uit aan de periferie. En bij de weg zijn hier in Canada heel veel boeren die hun koeien en quotum hebben verkocht om grond en groen materieel voor akkerbouw aan te kopen.

 • Gerard Groot Koerkamp

  Tijdens de melkquotum periode is de melkprijs altijd gesubsidieerd en was er nooit een prijs bepaald door vraag en aanbod.Melkquotum is in het leven geroepen om kleinere hoeveelheden melk te moeten subsidieeren.De opbrengsten van het quotum is voor een groot gedeelte naar de overheid gegaan en divanzitters.

 • John*

  @ ex varkensboer, jij hebt zeker nog een vergunning liggen voor een varkenshouderij in noord holland of utrecht.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.