Varkenshouderij

Nieuws 13 reacties

'Geen gezellig gezicht in zo'n stal'

Duurzaamheidsfreak Marieke Creemers bezocht voor het eerst een gangbaar varkensbedrijf. Ze vindt de varkenshouderij 'van geen kant houdbaar.'

Voedsel en voedselproductie zijn zaken waar Marieke Creemers (32) veel mee heeft. Ze neemt daarom deel aan de Youth Food Movement Academy. Een opleiding voor jongeren die werken in de voedselketen en samen leren en discussiëren over de waarde van voedsel en de productiewijze daarvan.

Ze verafschuwt de consumptiemaatschappij waar 40 procent van het eten wordt weggegooid. De Utrechtse eet geen vlees en pleit voor soberder leven: minder bezit, meer beleven.

Creemers trapt niet tegen de veehouderij; ze is van de dialoog. Daarom bezocht ze samen met NVV-medewerkster Caroline van der Plas het zeugenbedrijf van Sabine Grobbink in Barger-Compascuum (Dr.), om te zien hoe het werkt op een gangbaar varkensbedrijf en te spreken met de boerin.

Wat vond u ervan?

"Het is geen gezellig gezicht in zo'n stal. Ik zie graag dat varkens bewegingsvrijheid hebben en natuurlijk gedrag kunnen tonen. Varkens leveren blijkbaar alleen geld op door ze zo te houden. Ik zag dat Grobbink erg haar best doet om de dieren goed te verzorgen en wel wil investeren in verbetering van het dierenwelzijn, maar dat daar geen geld voor is. Door de crisis in de sector leven zij van het spaargeld waarvan ze een nieuwe biggenstal wilden bouwen, vertelde ze."

'Het absurde is dat varkenshouders gevangen zitten in een kostprijsgedreven systeem.'

De gangbare wijze van varkenshouden vindt u niet de manier?

"Nee, dat is zeker niet mijn ideaalbeeld. En ik denk dat er een grote groep varkenshouders is die ook graag anders wil werken, minder industrieel. Het absurde is dat varkenshouders gevangen zitten in een kostprijsgedreven systeem, zolang retailers en consumenten niet bereid zijn meer te betalen voor milieu- en welzijnsvriendelijk geproduceerd vlees. Niet alleen varkenshouders zijn verantwoordelijk om de sector te veranderen."

Is het niet logisch dat verandering begint bij de varkenshouders?

"Er is voor iedereen een rol weggelegd, van boer tot aan de consument. Het huidige systeem van vleesproductie heeft geen toekomst. Veehouders hebben geen fatsoenlijk inkomen en geen geld om welzijns- en milieuvriendelijker te produceren. Consumenten staan niet stil bij het milieu- en dierenwelzijnseffect van hun vleesaankopen. Probleem is daarbij dat een transparante prijsopbouw ontbreekt op het etiket. De consument weet zo ook niet wat het effect van het aankopen van vlees is op het milieu en dierenwelzijn."

Heeft de varkenssector te lang opzij gekeken?

"Dat denk ik wel. Maar ik begrijp dat kiezen voor intensivering de economisch veiligste optie was. De huidige varkenshouderij is van geen kant houdbaar, ook financieel niet. Het is tijd om lessen te trekken uit deze crisis, zodat de sector minder kwetsbaar wordt en burgers inzien dat zo geen leefbare wereld achterblijft."

Laatste reacties

 • Frisovz

  Tip; ga ook eens in een verzorgingshuis kijken.

 • varkensboerk

  Wat een suggestieve slechte vragen Kees! Erg eenzijdig. Hierin komt jou kijk op de sector ook bovendrijven?

 • wienbemelmans

  weer de zoveelste die weer een mening komt geven zulke
  personen moet men gewoon niet in de stal laten.komt alleen maar negatiefs uit ze lossen niets op,alleen maar meer tegenwerking.

 • BENHUR

  Als je niet aan sport doet
  moet je je niet met de spelregels bemoeien.
  Er is nog gras genoeg.
  Wil je wel vlees eten is er een alternatief
  BIOLOGISCH.
  U vraagt wij draaien.
  Helaas heeft alles een prijs.
  Zolang de consument niet betaald krijgt hij het niet.

 • Bennie Stevelink

  @Benhur, dat komt ongeveer overeen met wat Marieke Creemers zegt. Ze heeft in tegenstelling tot Marianne Thieme in de gaten dat de manier van varkens houden wordt bepaalt door het economisch systeem. De boer kan niet anders dan waar de economie hem toe dwingt. De manier van varkens houden kan alleen anders als het economische systeem wordt verandert. Helaas heeft niemand een idee hoe dat moet.

 • exvarkensboer1

  Als de consument al wil en kan betalen welke garantie heeft hij/zij dan dat de varkens lekker buiten kunnen vroeten in een modderplas zoals bij mijn vader vroeger.
  Creatief marktgericht gaan produceren voor een goede prijs zou van goed ondernemerschap getuigen. Begin eens met 60% minder varkens houden in Nederland, hoef je misschien ook geen mest meer te verwerken. Varkensboeren zijn alleen maar slecht betaalde zetbazen.

 • mtseshuis

  @Frisovz: Dat klopt, de ouderen hebben het nog slechter dan varkens, die worden tenminste nog goed verzorgd en krijgen op tijd eten en drinken en hebben een schoon hok!
  @Bennie en exvarkensboer1: Daar hebben de overheid en superinkoop helemaal geen belang bij, als je maar amper rond kunt komen ben je een veel gemakkelijker prooi dan wanneer jezelf de lakens uit kunt delen. Er moet verdient worden, maar niet meer dan noodzakelijk, komt er telkens op neer: Hoe houden we ze ARM en DOM? (Door al die regels en eisen, kun je het amper zelf nog overzien en dát is juist de bedoeling, afhankelijk maken en houden!)

 • Snel

  wienbemelmans, goed gezien

 • Snel

  bedoel varkensboerk

 • farmerbn

  Ja erg slechte vragen.
  Vorig jaar enkele varkens gemest met melk en wat tarwe-meel. Verkocht aan burgers voor 4 euro per kg karkas. Zouden Nederlanders ook die prijs willen geven?

 • josrodenburg

  ze geeft wel de problemen van 2 kanten aan, dat hoor je thieme niet zeggen. het verhaal kon slechter. en is het niet zo dat varkenshouders gevangen zit in een kostprijs opbrengstprijs probleem? willen we niet leuker produceren en het zelfde verdienen? het is een prima doel maar er is een lange weg te gaan en niemand die weet hoe dit te bereiken.

 • alco1

  Ik heb vooral met de twee laatste vragen een beetje moeite. Ze zijn suggestief!
  We weten allemaal "Klant is koning" Dat lijkt Creemers wel te begrijpen.

 • landboer

  De melkveehouderij gaat precies hetzelfde doen: efficientie efficientie en nog eens efficientie , en dat gedwongen door de overheid!

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.