Varkenshouderij

Nieuws laatste update:2 mrt 2016

Doorbraak tegen Afrikaanse varkenspest

Onderzoekers van het Roslin instituut, onderdeel van de universiteit van Edinburgh (Schotland), zijn er in geslaagd om varkens te produceren die weerstand hebben tegen Afrikaanse Varkenspest.

De varkens hebben de weerstand verkregen door middel van gentechnologie. De benodigde techniek is ontwikkeld in nauwe samenwerking met het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Samango Biosciences en fokkerijorganisatie Genus Plc. In tropische gebieden wordt Afrikaanse varkenspest verspreid door teken. Wanneer teken landbouwvarkens infecteren worden ze ziek en sterven.

DNA-resistentie

Wrattenzwijnen en bosvarkens vertonen geen ziekteverschijnselen na een infectie met het virus. De onderzoekers ontleedden het DNA van de resistente wilde varkens en ontdekten welk stukje DNA zorgt voor de resistentie. Door middel van genetische modificatie pasten ze het DNA van de landbouwvarkens op dat specifieke onderdeel aan. Hierdoor beschikken deze varkens over dezelfde aanleg tegen Afrikaanse varkenspest als hun wilde soortgenoten. Volgens de onderzoekers vinden soortgelijke genetische modificaties ook spontaan plaats. De wetenschappers voeren nu laboratoriumtesten uit om te kijken of de genetisch gemodificeerde varkens werkelijk niet ziek worden na een infectie met het virus. Wanneer de varkens met weerstand op de markt komen is nog niet bekend.

Of registreer je om te kunnen reageren.