Varkenshouderij

Nieuws

Chinese licentie voor Belgische varkensslachterij

Varkensslachterij Noordvlees Van Gool mag varkensvlees naar China exporteren. Het bedrijf verwacht 56.000 ton per jaar te kunnen verkopen aan de Chinezen.

Het betreft onder meer koppen, harten en nieren. Noordvlees van Gool is naast Westvlees de tweede Belgische slachterij met een exportvergunning voor China. Dit ontlast de overvolle Europese varkensmarkt een beetje.

Het certificaat is meer dan welkom voor de Belgische varkenssector. De licentie werd pas verstrekt nadat de slachterij €15 miljoen had geïnvesteerd om aan de eisen van de Chinese inspecteurs tegemoet te komen. Al in 2009 tekenden de Belgen en Chinezen een protocol voor de export van vlees naar China. Vandaag tekenden de partijen het officiële certificaat dat de Noordvlees Van Gool toegang verschaft tot de Chinese markt.

Export varkensvlees onder druk gezet

De Russische sancties hebben de export van varkensvlees behoorlijk onder druk gezet. Niet alleen in België, maar in heel Europa zucht de varkenssector hieronder. Vorige week nog maakte de Nederlandse slachterij Hilckmann bekend te stoppen met slachten, omdat zij geen exportvergunning voor China kreeg. Dit leidde tot grote verliezen voor Hilckmann.

Of registreer je om te kunnen reageren.