Varkenshouderij

Nieuws

Britse varkensboer doet beroep op supermarkt

Alle organisaties in en rond de Britse varkenssector hebben een beroep gedaan op de supermarkten, slagers én het winkelend publiek om toch vooral Brits vlees te kopen en zo de sector te steunen.

''Hoewel we maar 40% zelfvoorzienend zijn, verliezen de varkenshouders toch 10 pond per week op elk dier dat ze verkopen. Met jullie hulp kunnen we de sector, die zo veel aandacht besteedt aan het welzijn van de dieren, helpen er doorheen te komen.'' Deze gezamenlijke oproep komt van 7 varkensorganisaties. Gezamenlijk willen ze voorkomen dat buitenlands vlees met lagere welzijnseisen uit het buitenland wordt ingevoerd.

Verouderd imago

AHDB Pork heeft berekend dat de Britse varkensprijzen de afgelopen 24 maanden met een derde zijn gedaald. Manager marktinformatie Stephen Howarth: ''Verbeterde efficiëntie en productiviteit leidt tot een record slachtgewicht, waardoor er meer varkensvlees op de markt komt. Tegelijkertijd wordt er minder van verkocht, ondanks de lagere prijzen. Het Britse varkensvlees moet hard vechten tegen goedkopere invoer uit de EU. Dat wordt nog verergerd door de zwakte van de euro tegenover de pond en het afsluiten van enkele belangrijke exportroutes.'' Howarth wijst er ook op dat de Britse consument steeds meer voor gemaksvoedsel kiest. ''Daar is varkensvlees ondervertegenwoordigd, zeker vergeleken bij kip. Bovendien lijdt varkensvlees onder een verouderd imago.''

Uittocht varkenshouders

AHDB Pork waarschuwt dat de prijsproblemen kunnen leiden tot een uittocht van varkenshouders. Vorig jaar is de varkensstapel al met 3,6% gekrompen naar 3,5 miljoen. Bij gelten kwam de daling zelfs uit op 8,5%. Het gevolg is ook dat de grote varkensvleesbedrijven voortdurend lijken in te krimpen. Zo hebben Tulip, de Britse dochter van Danish Crown, en Karro Foods Group vorig jaar al meegedeeld enkele honderden banen te schrappen in hun Engelse fabrieken. ''Om een veel grotere exodus te voorkomen voordat de Europese markt tegen het eind van dit jaar weer in evenwicht kan komen, vragen we alle spelers waar de varkenssector van afhankelijk is concrete stappen te ondernemen,'' stellen de varkensorganisaties in hun manifest.

Vlees uit eigen land

Die verklaring richt zich inderdaad op alles en iedereen in die keten. Zo wordt de vleesfabrikanten gevraagd om het overschot van dit moment niet te gebruiken om hun marges te verhogen. Supermarkten, slagers én de horeca en catering wordt gevraagd toch vooral vlees uit eigen land te verkopen of gebruiken. ''Als je er al toe over gaat goedkoop buitenlands vlees in het schap te leggen, zet dat er dan in ieder geval duidelijk op.'' En tenslotte dringt het manifest er bij de consument op aan meer varkensvlees te eten en altijd te controleren of het vlees, bacon, ham en worstjes die je koopt Brits zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.