<em>Foto: ANP</em> VarkensNieuws

€100 miljoen voor Franse varkenshouders

De grote Franse supermarkten en vleesbedrijven gaan meewerken aan een solidariteitsfonds dat 100 miljoen euro moet opleveren voor de door de crisis zwaar getroffen varkenshouders. Dat fonds moet de varkenshouders gedurende een periode van zes maanden rond de 10 cent per kilo extra opleveren.

Het solidariteitsfonds, een initiatief van het varkensschap Inaporc en de bond van varkenshouders Fédération nationale porcine, wordt gevoed door een heffing bij alle fabrikanten van producten van varkensvlees of die minstens 50% van die grondstof bevatten. De meeste grote supermarkten waaronder Auchan, Carrefour, Lidl en Casino hebben hun medewerking toegezegd. Ze laten daarbij in het midden of ze de hogere prijs ook zullen doorberekenen aan de consument. De winkelbedrijven eisen wel dat de varkenshouders verder van acties tegen hun filialen of distributiecentra afzien.

Solidariteitsfonds

De oprichting van het fonds is inmiddels goedgekeurd door de Franse concurrentiedienst ‘l Authorité de la Concurrence, die zegt daarover vooraf contact te hebben gehad met de Europese Commissie. ”Het fonds voldoet dan ook volledig aan de regels voor de concurrentie,” aldus de organisatie voor de detailhandel FCD. Wanneer het solidariteitsfonds precies in werking gaat treden, is echter nog niet bekend. De boerenkoepel FNSEA heeft al eerder de wens uitgesproken dat het fonds met terugwerkende kracht vanaf 1 januari gaat werken. De bond heeft daarbij wel onderstreept dat het om een tijdelijke maatregel gaat.

Beheer
WP Admin