Varkenshouderij

Nieuws 2 reacties

€100 miljoen voor Franse varkenshouders

De grote Franse supermarkten en vleesbedrijven gaan meewerken aan een solidariteitsfonds dat 100 miljoen euro moet opleveren voor de door de crisis zwaar getroffen varkenshouders. Dat fonds moet de varkenshouders gedurende een periode van zes maanden rond de 10 cent per kilo extra opleveren.

Het solidariteitsfonds, een initiatief van het varkensschap Inaporc en de bond van varkenshouders Fédération nationale porcine, wordt gevoed door een heffing bij alle fabrikanten van producten van varkensvlees of die minstens 50% van die grondstof bevatten. De meeste grote supermarkten waaronder Auchan, Carrefour, Lidl en Casino hebben hun medewerking toegezegd. Ze laten daarbij in het midden of ze de hogere prijs ook zullen doorberekenen aan de consument. De winkelbedrijven eisen wel dat de varkenshouders verder van acties tegen hun filialen of distributiecentra afzien.

Solidariteitsfonds

De oprichting van het fonds is inmiddels goedgekeurd door de Franse concurrentiedienst 'l Authorité de la Concurrence, die zegt daarover vooraf contact te hebben gehad met de Europese Commissie. ''Het fonds voldoet dan ook volledig aan de regels voor de concurrentie,'' aldus de organisatie voor de detailhandel FCD. Wanneer het solidariteitsfonds precies in werking gaat treden, is echter nog niet bekend. De boerenkoepel FNSEA heeft al eerder de wens uitgesproken dat het fonds met terugwerkende kracht vanaf 1 januari gaat werken. De bond heeft daarbij wel onderstreept dat het om een tijdelijke maatregel gaat.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Kijk zo kan het ook. Frankrijk blij en Nederland ook want die zijn dan nog net iets eerder van hun varkenshouders af. Van de overheid hoef je hier niets te verwachten.

  • detelg1

    Dit hebben de franse boeren zelf afgedwongen. En is niet bedacht door de overheid daar. De weg op en den Haag in. Het binnenhof onder een laag stront zetten. Wat denk je waarom die supermarkten er bij in hebben staan dat de boeren geen acties meer gaan voeren tegen hun? De regering keurt het zo goed omdat ze anders de snelwegen zo weer dicht hebben staan en onder een laag mest. Franse boeren zitten anders in elkaar dan in nederland. Ze staan zij aan zij om hun recht te halen.

Of registreer je om te kunnen reageren.