Foto: Bert Jansen VarkensNieuws

Varkensvlees raakt uit de gratie

Varkensvlees lijkt ondanks de lagere prijzen uit de gratie te zijn bij consumenten in veel Europese landen. In Groot-Brittannië en Ierland wordt zo’n 5 tot 9% minder verkocht dan een jaar geleden. In Frankrijk, Duitsland en Italie ziet het plaatje er net zo uit. Alleen in Spanje zitten de verkopen van varkensvlees en wat daarvan gemaakt wordt nog in de lift.

Dat meldt de bond van Britse varkenshouders National Pig Association. ”In de herfst van 2014 is er wat gebeurd. Het normale gedragspatroon van de consument bij het kopen van varkensvlees is verstoord. Sindsdien lijkt varkensvlees zo’n 10% goedkoper te moeten zijn om dezelfde afzet in volume te halen. Dat is 65 cent per kilo. Nu de prijsval beperkt is gebleven tot de helft daarvan, lopen de verkopen terug. En het ziet er naar uit dat die trend doorgaat.”

Ook bacon, ham en worst minder verkocht

De NPA signaleert dat die trend zich tot voor kort alleen voordeed bij varkensvlees zelf, maar nu ook overslaat op bacon, ham en worstjes. Die producten zijn het laatste kwartaal gemiddeld 5% goedkoper geworden maar toch is er minder van verkocht, blijkt uit een overzicht van varkensschap AHFB Pork. “Varkensvlees heeft een imagoprobleem, vooral bij de jongeren. Velen zien het als gewoontjes, droog en ongezond met weinig mogelijkheden. Het risico bestaat daarbij dat de dalende prijzen er toe leiden dat de consument het als een goedkoop product gaan zien.”

Beheer
WP Admin