Varkenshouderij

Nieuws 7 reacties

Varkensvlees raakt uit de gratie

Varkensvlees lijkt ondanks de lagere prijzen uit de gratie te zijn bij consumenten in veel Europese landen. In Groot-Brittannië en Ierland wordt zo'n 5 tot 9% minder verkocht dan een jaar geleden. In Frankrijk, Duitsland en Italie ziet het plaatje er net zo uit. Alleen in Spanje zitten de verkopen van varkensvlees en wat daarvan gemaakt wordt nog in de lift.

Dat meldt de bond van Britse varkenshouders National Pig Association. ''In de herfst van 2014 is er wat gebeurd. Het normale gedragspatroon van de consument bij het kopen van varkensvlees is verstoord. Sindsdien lijkt varkensvlees zo'n 10% goedkoper te moeten zijn om dezelfde afzet in volume te halen. Dat is 65 cent per kilo. Nu de prijsval beperkt is gebleven tot de helft daarvan, lopen de verkopen terug. En het ziet er naar uit dat die trend doorgaat.''

Ook bacon, ham en worst minder verkocht

De NPA signaleert dat die trend zich tot voor kort alleen voordeed bij varkensvlees zelf, maar nu ook overslaat op bacon, ham en worstjes. Die producten zijn het laatste kwartaal gemiddeld 5% goedkoper geworden maar toch is er minder van verkocht, blijkt uit een overzicht van varkensschap AHFB Pork. "Varkensvlees heeft een imagoprobleem, vooral bij de jongeren. Velen zien het als gewoontjes, droog en ongezond met weinig mogelijkheden. Het risico bestaat daarbij dat de dalende prijzen er toe leiden dat de consument het als een goedkoop product gaan zien.''

Laatste reacties

 • RIOGRANDE

  Daar zit een luchtje aan

 • W Geverink

  Ik heb me er op 6 Februari in "Varkenshouderij ook elders in crisis" al over uitgelaten. Ook op het artikel van "Tonnies Fleisch wil magerder beren met zware hammen" van 8 Februari heb ik mijn bezorgdheid over de ingeslagen richting getoond.

 • John*

  volgens mij mag de winkelprijs ook wel 10% zakken. zoveel is de inkoop ook gedaalt!

 • spits761

  dit zijn toch echt berichten die de sector zich aan moet trekken.Toegegeven er is niet veel aan te doen,varkensvlees zit gewoon in het verdomhoekje.Ik denk dat ze een voorbeeld moeten nemen aan kipproducten.Dit is een sector die het verdomd goed voor elkaar heeft,en toch ook intensief is.De varkenssector in zijn geheel gaat het moeilijk krijgen denk ik,kijk alleen is naar de kostprijsverhogende maatregelen waaraan de sector moet voldoen,luchtwassers,dierwelzijnsmaatregelen enz.De sector zal innovatief moeten zijn om uit het dal te klimmen maar makkelijk zal het niet zijn!

 • WGeverink

  Dat varkensvlees in het verdomhoekje zit heeft de industrie zichzelf aangedaan. Door alleen op technische resultaten en mager vlees te concentreren is de ervaring van de consument er niet beter op geworden. De slachterijen zijn daar mede schuldig aan. Tonnies maakt de maske zo dat het alleen te halen is met Pietrain. Hij krijgt zijn grote hompen vlees maar ligt er niet wakker van of het wel te pruimen is voor de consument. Dat de reguliere houderij niet helemaal terug kan naar een Berkshire is te snappen maar om er zeg maar een stukje van in een Duroc eindbeer te kruisen zou de vleeskwaliteit voor de consument al waanzinnig verbeteren tenopzichte van de Pietrain zonder dat groei en VC slechter hoeven te zijn dan die van een Pietrain. Natuurlijk zou het ook een goed idee zijn dat de consument net zoals hier op de <> voorgelicht wordt over het product en de mensen er achter. Om de veelziidigheid van varkensvlees te demonstreren staan er talloze varkenvlees recepten (recipes) op de website.

 • alco1

  We krijgen ook steeds meer (religie) niet varkensvlees eters

 • W Geverink

  Klopt alko1 maar als je de mensen die wel varkensvlees eten kunt overhalen om pak hem beet 1 extra keer in de veertien dagen varkensvlees te kopen scheelt al een enorme berg vlees. Natuurlijk kan het niet schaden om de consument er aan te herinneren dat vlees van de bbq ook heerlijk is als het weer niet perfect is.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.