Varkenshouderij

Nieuws 2 reacties

Van Dam: 'Nederlandse varkenssector is voorbeeld'

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) vindt dat er voor de Europese crisis in de varkenshouderij structurele veranderingen moeten worden doorgevoerd.

Dat zei hij tijdens een debat in de Tweede Kamer over de Europese landbouwraad. De crisis in de melkveehouderij is volgens Van Dam van tijdelijke aard, omdat de langetermijnvisies weer positief zijn. "Voor de varkenshouderij ligt dat anders. Daar zijn de marktproblemen structureler van aard", zegt Van Dam, die volgende week de vergadering van de Europese landbouwministers leidt.

Hij ziet de Nederlandse varkenshouderij als voorbeeld voor andere lidstaten in het maken van een omslag en het doorvoeren van structurele maatregelen om de sector toekomstbestendig te maken. "De Nederlandse sector kijkt zelf naar oplossingsmogelijkheden. In andere landen wordt nog veel naar de overheid gekeken die met marktmaatregelen voor een tijdelijke oplossing zou moeten zorgen. Dat heeft niet onze voorkeur. Wij geloven niet in het verhogen van de interventieprijzen als oplossing, zoals sommige andere landen willen", zegt Van Dam.

Concrete actie

Jaco Geurts (CDA) vroeg de staatssecretaris om op te komen voor de varkenshouders nu de sector in crisis is. Hij vroeg Van Dam om niet alleen met mooie woorden te komen, maar daar ook daden aan toe te voegen. D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya vroeg Van Dam om met Frankrijk te gaan praten over de ondersteuning van boeren in dat land. Ze vindt het niet goed dat Frankrijk de eigen markt beter wil beschermen en tegelijk veel Europese subsidie aan de boeren geeft. Ze vindt dat de subsidies meer aan innovatie moeten worden besteed.

Laatste reacties

 • WT

  1e daad , de overheid neemt de (export) keuringskosten
  voor zijn rekening net als de overige EU landen.
  De POV zou dit toch regelen maar zij krijgen helemaal
  niks voor elkaar tot nu toe. Ook Uhri niet ondanks dat economische zaken ook in deze groep zit.
  Wat dit betreft tijd voor KEIHARDE ACTIE

 • bertes

  een voorbeeld bedrijf zou zijn; dat we het samen eens zijn. en voor winst voor belastingen gaan. een voorbeeld bedrijf met te veel schulden, is geen voorbeeld

Of registreer je om te kunnen reageren.