Varkenshouderij

Nieuws

Spanje grootste varkensland in Europa

De Spaanse varkenshouderij is het afgelopen jaar dermate gegroeid dat het land Duitsland voorbij is gestreefd in dieraantallen.

Voorheen had Duitsland de grootste varkensstapel. De Duitse vakbond ISN maakt melding van 28,37 miljoen varkens in Spanje. Dat zijn 1,8 miljoen ofwel 6,8% meer varkens dan in 2014. In Duitsland kromp de varkensstapel in hetzelfde tijdsbestek met 804.000 dieren tot 27,54 miljoen.

Het aantal Spaanse zeugen bedraagt 2,47 miljoen, 109.000 meer dan eind 2014. De Spaanse varkens zitten vooral in de regio Lerida, ten westen van Barcelona. Het zijn vooral de grote integraties daar die de motor zijn achter de groei van de Spaanse varkenshouderij.

Spanje slacht 42,4 miljoen varkens

Uit cijfers van Eurostat blijkt dat het aantal slachtingen van vleesvarkens in Spanje in 2015 is gestegen naar recordhoogte. Werden in de eerste elf maanden van 2014 nog 39,7 miljoen vleesvarkens geslacht, in dezelfde periode van 2015 werden bijna 7% meer, ofwel 42,4 miljoen vleesvarkens geslacht. Het aantal slachtingen in Duitsland lagen de eerste elf maanden van 2015 nog wel boven de aantallen in Spanje, met 54,4 miljoen geslachte vleesvarkens, mede door het lagere slachtgewicht van de vleesvarkens in Duitsland.

40% Spaans vlees voor export

Ongeveer 40% van het totale Spaanse varkensvlees gaat de grens over. De export van varkensvlees in 2015 in Spanje is met 17% gestegen ten opzichte van 2014. Frankrijk, Italië en Portugal blijven de belangrijkste exportlanden met een duidelijke groei van export naar China en Japan.

Of registreer je om te kunnen reageren.