Varkenshouderij

Nieuws 1 reactie

RvS: Geen extra eisen naast Wet geurhinder en veehouderij

Gedovar BV uit Middelharnis mag zijn vleesvarkenshouderij uitbreiden. Het college van Gedeputeerde Staten heeft terecht een omgevingsvergunning verleend. Geuroverlast is niet bewezen.

Tot dat oordeel komt de Raad van State (RvS). De Gedovar wil het bedrijf aan de Vroonweg in Middelharnis uitbreiden met een nieuwe (vierde) stal. Het totale veebestand zou daarmee groeien van 4.466 naar 6.360 vleesvarkens. Daarvan komen 1.560 varkens in de nieuwe stal en zal het aantal dieren in de bestaande stallen met 334 toenemen.

De nieuwe stal wordt voorzien van een gecombineerd luchtwassysteem. De bestaande stallen worden voorzien van centrale afzuigkanalen die worden gekoppeld aan het gecombineerd luchtwassysteem van de nieuwe stal.

Ernstige geuroverlast

De bezwaarmaker is van mening dat deze uitbreiding zal leiden tot ernstige geuroverlast. Ondanks dat het bedrijf voldoet aan de eisen die in de Wet geurhinder en veehouderij worden gesteld, hadden met het oog op toepassing van de beste beschikbare technieken, aanvullende voorschriften moeten worden gesteld ter reductie van de geuremissie, aldus de bezwaarmaker.

Zowel de RvS als de voorzieningenrechter zijn van mening dat als een bedrijf voldoet aan de eisen die de Wet geurhinder en veehouderij stelt, er verder geen wettelijke grond is om een omgevingsvergunning te weigeren in verband met mogelijke geurhinder. Er hoeven geen extra voorschriften te worden gesteld aan de technieken.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.