Varkenshouderij

Nieuws 1619 x bekeken

Proef met stalkeuring start deze maand

Hoogstwaarschijnlijk start eind deze maand de pilot met de stalkeuring van POV.

Dat bevestigt Ingrid Jansen, voorzitter van de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV). De POV is indiener van het voorstel voor de herinvoering van stalkeuring. De proef gaat van start met drie transporteurs/exporteurs en acht varkenshouders die dieren exporteren. Als de proef naar tevredenheid verloopt, is het de bedoeling dat binnen een paar maanden het aantal deelnemers wordt uitgebreid.

De looptijd van de pilot is een half jaar. In de tussentijd zal de varkens- en transportsector samen met de NVWA volgen of het naar wens verloopt. Na afloop vindt een evaluatie plaats. Of de proef zonder onderbreking overgaat in een blijvende regeling, durft Jansen niet te zeggen.

Pre-pilot

Afgelopen jaar heeft een zogeheten pre-pilot gedraaid met een aantal bedrijven om te toetsen of de stalkeuring nieuwe stijl voldoende garanties biedt om sjoemelen te voorkomen. De twee belangrijkste zaken die uit de terugblik op de pre-pilot naar voren kwamen zijn: de borging dat alleen gekeurde varkens de auto op gaan moet beter. Ook wilde de NVWA verbeterde data van het gps-sys­teem van de vrachtwagens om exact te kunnen volgen waar deze hebben gereden en waar de varkens zijn gelost.De wens is een waterdicht sys­teem op te zetten, waarbij zeker is dat alleen gekeurde varkens op het afgesproken losadres de auto verlaten.

De stalkeuring werd per 
1 maart 2014 vervangen door klepkeuring, nadat staatssecretaris Sharon Dijksma de privileges in het kwaliteitssysteem QLL schrapte.

Of registreer je om te kunnen reageren.