Varkenshouderij

Nieuws 1 reactie

Minimumverkoopprijs voor wroetvarkens

Om te zorgen dat het wroetvarken blijft bestaan, heeft de keten een 'doorwroetprijs' ontwikkeld. Dat is een minimumprijs waarvoor varkenshouders die deelnemen aan dit concept de varkens willen verkopen.

Deze minimumprijs staat nu op €1,40, exclusief de wroetvarken-toeslag. Voorzitter van stichting de Wroetstal, Jan Broenink, verwacht dat de minimumprijs snel op €1,50 staat. Deze minimumprijs is overigens niet automatisch de verkoopprijs; in een opgaande markt loopt de prijs van de wroetvarkens mee omhoog.

Minimumprijs is mijlpaal

Het introduceren van een minimumprijs is een mijlpaal voor de varkenshouderij. Het idee om niet onder de kostprijs te verkopen wordt vaak geopperd, maar slechts enkele, kleine partijen doen dat ook daadwerkelijk. Om het voortbestaan van het wroetvarken-concept te garanderen, zetten de aangesloten boeren samen met verwerker Gosschalk, grossiers en slagers deze stap nu ook. "Daardoor zijn de varkenshouders geen sluitpost meer", aldus Broenink.

20 cent te kort per kilo geslacht gewicht

Directe aanleiding vormen de lage prijzen van het afgelopen jaar. In week vier van dit jaar kwamen de boeren 20 cent per kilo geslacht gewicht tekort, uitgaande van een roepprijs die toen op €1,30 stond. Van die 20 cent is 10 cent gelijk verrekend, de andere 10 cent moet snel volgen zodat de minimumprijs op €1,50 staat, exclusief wroetvarken-toeslag. Hoe hoog die toeslag is, wordt niet verteld. Gelijk met 20 cent verhogen was een stap te ver voor verwerker en afnemers. De meerprijs moet immers worden terugverdiend met slechts een deel van het totale varken, vertelt Broenink.

Hele keten stemt in met minimumprijs wroetvarken

Broenink noemt het bijzonder dat de hele keten, van boer tot slager, heeft ingestemd met de minimale opbrengstprijs voor de varkenshouder. "Deze stap hebben we kunnen zetten omdat er veel vertrouwen is binnen de keten. Alle partijen werken goed samen en ervaren dagelijks dat het wroetvarken-concept iets bijzonders is waar steeds meer vraag naar komt." De varkenshouder is zodoende niet bang dat afnemers zullen uitwijken naar andere aanbieders van varkensvlees.

600 varkens per week verwerkt onder wroetvarken-concept

Het wroetvarken-concept verwerkt 600 varkens per week. Er is ruimte voor een groter aantal dieren. Een aantal varkenshouders staat op de wachtlijst om ook varkens in een strooiselstal te gaan houden. Verder meldt Broenink dat binnenkort alle wroetvarkens worden gevoerd met voer van CAV Den Ham. Door voer te betrekken van één partij wil de keten nog meer grip krijgen op het voerstuk. Ook is in de toekomst bijvoorbeeld makkelijker te sturen op de relatie voer en vleeskwaliteit.

Eén reactie

  • Bennie Stevelink

    Een onderscheidend product waarvan het aanbod beperkt is. Dan is een dergelijke prijsbepaling mogelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.