Varkenshouderij

Nieuws

'Mesters willen niet experimenteren'

Duitse vleesvarkenshouders vragen 'voorspelbare' biggen die hard groeien, legt Frank Greshake uit. 'Over basiszaken als de toeslag en vaccinaties mag geen discussie zijn.'

Producentenvereniging Schweinevermarktung Rheinland (SVR) in Sonsbeck bestaat al 50 jaar. Volgens directeur Dr. Frank Greshake vermarkten zij driekwart van alle biggen in het Duitse Rijnland, dat begint over de grens bij Nijmegen. De Rheinischer Erzeugerring für Mastschweine is gelieerd aan de producentenvereniging en doet de technische en economische bedrijfsvergelijking voor 150 varkensbedrijven.

Van de Rijnlandse vleesvarkenshouders koopt 80% hun biggen van één vermeerderaar. Nederlandse biggen zijn minder in zwang dan voorheen, vertelt Greshake. Maximaal 100.000 op jaarbasis, de helft van enige jaren geleden.

Hoe kan dat?

"Een reden is dat de denkwijze van sommige Nederlandse vermeerderaars niet aansluit bij onze filosofie. Zo werden entingen achterwege gelaten of kregen biggen de halve dosering, terwijl de mester daar wel voor betaalt. Dat is bedrog. Als wij daar achter komen, is het tabee. De biggen dienen een enting te krijgen tegen mycoplasma en circo. Dat staat op papier en er wordt in totaal €3 per big voor betaald."

Foto: Ronald Hissink
Foto: Ronald Hissink

Wat voor big willen jullie mesters dan?

"Wij willen gezonde dieren, voorzien van minimaal twee vaccinaties, met minstens 800 gram groei, uitval onder de 2%, geen noodzaak voor standaard antibioticatherapie en karkaskwaliteit van 1 indexpunt per kilo geslacht-gewicht. Heel belangrijk is ook het juiste opleggewicht, tussen de 28 en 32 kilo. Iets boven de 30 kilo is boekhoudkundig gunstig voor veel mesters. Dan hebben zij minder grond nodig voor mestafzet. De keerzijde is dat importbiggen boven de 30 kilo niet het predicaat Duits krijgen op de slachterij. Dat conflicteert. Biggen onder de 28 kilo werken niet. De vleesvarkenshouder moet harder stoken bij opleg, de nippels zitten te hoog en het startvoer sluit niet aan op de behoefte van lichte biggen."

En de betaling?

"Wij hebben onze eigen notering. Deze stond eind januari op €50 voor een big van 30 kilo. Daar komt €3 boven voor twee vaccinaties en hooguit €3 toeslag. De Nederlandse noteringen met hoge toeslagen bestempelen de Rijnlandse boeren als 'carnaval'. Hoge toeslagen maken een notering kapot. Een vermeerderaar moet er op kunnen vertrouwen dat de notering klopt en de markt weerspiegelt. Daarom krijgt bij ons niemand meer dan €3 toeslag per big. Dat accepteren alle fokkers."

Vertrouwen is dus belangrijk?

"Zeker weten. Over basiszaken als de toeslag en vaccinaties mag gewoon geen discussie zijn. Dat is de basis voor goed partnerschap. Dat staat op papier, zodat de koers duidelijk is. Onze mesters willen biggen met een voorspelbaar resultaat. Zij vragen gezonde biggen. In 'experimenten' hebben de mesters geen trek."

Of registreer je om te kunnen reageren.