Varkenshouderij

Nieuws 2727 x bekeken 2 reacties

Meerprijs tot €3 voor Duitse biggen

Duitse mesters betalen €2 à €3 per big meer voor dieren geboren in eigen land dan voor Nederlandse biggen. Dat vertelt handelaar Berthold Lahuis van de afdeling fok- en gebruiksvee van Vion Duitsland, tijdens de Agrar beurs Weser-Ems.

De reden dat Duitse biggen in zwang zijn, ligt bij de slachterijen. Voor vleesverwerkers wordt het in toenemende mate belangrijk om het predicaat 5 maal D op het etiket te plakken. Dat betekent varkensvlees van dieren die zijn geboren, opgefokt, gemest, geslacht en verwerkt in Duitsland. 'Made in Germany'.

De toenemende vraag naar Duits product komt van winkels die zich richten op regionale afzet. Anderzijds is 'honderd procent Duits' ook een voorwaarde voor de export naar China. Niet omdat de Chinese consument dat vraagt, verklaart Lahuis, maar omdat dit is overeengekomen met de Chinese overheid en vastligt in de exportvergunning. Vion heeft 8 slachterijen met een China erkenning, legt Lahuis uit. De Chinezen willen dat het vlees 5 maal D is.

Prijs voor Duitse slachtvarkens

Het zal de Vion-man niet verbazen als er op termijn een prijs komt voor slachtvarkens die in Duitsland zijn geboren. Voor deze varkens geldt een hogere notering dan voor dieren geboren buiten Duitsland. "Regionaliteit neemt aan belang toe."

Desondanks blijft de vraag naar Nederlandse biggen, zegt Lahuis. "We hebben gewoon onvoldoende eigen biggen. Duitsland importeert jaarlijks zo'n 11 miljoen biggen. Dat worden er niet zomaar minder."

Ook aanwezig is kwaliteitsdirecteur Gerald Otto van slachterij Goldschmaus in Garrel. Goldschmaus slacht wekelijks 30.000 varkens die allemaal in Duitsland zijn geboren.

Laatste reacties

 • WT

  goed vooruitzicht voor NL., hoezo 1 europa, het lijkt steeds
  meer ieder voor zich.
  En wij hollanders maar denken (POV) dat we hiermee kunnen
  concurreren, ja zelfs op de wereldmarkt.
  Wordt tijd dat we serieus aan krimp gaan denken, wel warm
  graag overheid.
  Met 5 maal NL kunnen we dan onze markt beschermen.
  Dit wil niemand horen maar het gaat uiteindelijk wel
  gebeuren.

 • John*

  gewoon een big produceren die in heel europa gevraagd is. Gezondheid en genetica op orde. vleesvarkenshouderij in nederland is simpelweg kansloos met deze mestafzet en overige milieukosten. Daarom heeft 5 keer nl ook geen zin. Dat we gemiddeld per kg vlees nog goed wegkomen komt door de goede resultaten die in zeugenhouderij geboekt worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.