Varkenshouderij

Nieuws

Impact PED grootst op zeugenbedrijf

De schade op zeugenbedrijven als gevolg van PED kan oplopen tot €40.000 per bedrijf, vertelt Alfred van Lenthe, sectormanager Varkens bij de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

Dat blijkt uit cijfers van 10 bedrijven - 5 zeugenbedrijven en 5 vleesvarkensbedrijven - die de GD begeleidde na een uitbraak van de diarreeziekte PED.

Schade bij vleesvarkens tot €15.000

De schade op een vleesvarkensbedrijf - een verhoging van de voederconversie - kan oplopen tot €15.000. Dit is afhankelijk van de leeftijd waarop vleesvarkens voor het eerst geïnfecteerd worden. Op zeugenbedrijven zijn de belangrijkste schadeposten: de sterfte van biggen, de slechtere kwaliteit van gespeende biggen en vruchtbaarheidsstoringen, aldus Van Lenthe.

25 bedrijven met PED

In 2016 zijn er 25 bedrijven bekend bij de GD waar het PED-virus is aangetoond; hiervan is tweederde vleesvarkensbedrijf en eenderde zeugenbedrijf. Tot nu toe is alleen de milde variant van het PED-virus in Nederland aangetoond. Van Lenthe geeft aan dat de kans van insleep van de agressieve variant van PED die in Oekraïne is vastgesteld en elders op de wereld aanwezig is. Volgens Van Lenthe is PED wel uit te bannen, maar dan wel op basis van optimale samenwerking in de gehele keten. Niet via vaccinatie, maar biosecurity is het toverwoord.

Online Monitor om afwijkingen snel te signaleren

De Online Monitor (via VeeOnline) maakt sinds 1 juli 2015 onderdeel van de basismonitoring varkensgezondheid uit. Gegevens van de 4-wekelijkse bedrijfsbezoeken van de dierenarts worden digitaal doorgegeven, waardoor afwijkingen zo snel mogelijk te signaleren zijn.

PED in Nederlands is ook via de systematiek van de basismonitoring ontdekt. Op dat moment was het digitale systeem overigens nog niet ingevoerd. Doel is dat het eerste jaar (tot 1 juli dit jaar) benut wordt om het systeem verder op te bouwen en de database te vullen.

Informatie niet terug te leiden naar bedrijf

Resultaten uit deze systematiek worden elk kwartaal besproken in een begeleidingscommissie, waarin de sector (varkenshouders, dierenartsen) en overheid (ministerie van Economische Zaken, inspectiedienst NVWA) zitting hebben. Overigens is het systeem zo opgezet dan informatie nooit is terug te leiden naar een individueel bedrijf, tenzij sprake is van een aangifte- en bestrijdingsplichtige ziekte als MKZ of klassieke varkenspest.

Of registreer je om te kunnen reageren.