Theo Duteweerd. Foto: Bert Jansen VarkensNieuws

Duteweerd: erop of eronder voor Sterksel

Als Varkens Innovatie Centrum (VIC) Sterksel er niet in slaagt voor het eind van dit jaar met een gefinancierd onderzoeksprogramma te komen, sluit het centrum. Dat verklaart Theo Duteweerd, manager van VIC Sterksel.

“VIC is weliswaar onderdeel van Wageningen UR, maar wij moeten wel zwarte cijfers schrijven. Het is dit jaar dus erop of eronder voor Sterksel”, zegt Duteweerd. Hij is sinds 1 januari manager van VIC Sterksel. Hij volgt interim-manager Han Swinkels op. Duteweerd is voor een jaar benoemd.

AVV voor producentenorganisatie POV doorslaggevend

Doorslaggevend voor het voortbestaan van Sterksel is de vraag of de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) een algemeen verbindend verklaring (AVV) krijgt voor onderzoek en innovatie. Daarmee kan de varkenshouderij collectief in onderzoek en innovatie investeren. Duteweerd zegt er vertrouwen in te hebben dat het ministerie van Economische Zaken de AVV op tijd afgeeft.

Sterksel niet populair bij menig varkenshouder

De nieuwe manager vermoedt dat Sterksel bij menig varkenshouder niet populair is. Duteweerd: “Varkenshouders houden graag vast aan vertrouwde systemen. Niettemin is innovatie nodig voor de Nederlandse varkensketen om internationaal toonaangevend te blijven.” Om het draagvlak te vergroten wil Duteweerd in het eindrapport van iedere innovatie noemen wat de boer ermee kan verdienen. De boer beslist dan over de toepassing.

Met de POV heeft de varkenshouder ook direct invloed op het onderzoek dat VIC Sterksel doet. Met het productschap was dat niet zo, betoogt Duteweerd.

Lees in weekblad Boerderij nummer 19 een interview met Theo Duteweerd

Beheer
WP Admin