Varkenshouderij

Nieuws 6 reacties

Brabant werkt aan nieuw verdienmodel varkenssector

Brabant gaat werk maken van een nieuw verdienmodel voor varkenshouders. Dat blijkt uit nieuw voorgesteld beleid van landbouw-gedeputeerde Annemarie Spierings (D66).

De provincie constateert dat de varkenshouderij in het slob zit omdat structureel te veel, niet onderscheidend varkensvlees wordt geproduceerd voor een anonieme bulkmarkt. Samen met onder andere ZLTO en ketenpartijen wil de provincie de varkenshouders een alternatief verdienmodel bieden. Van de bedrijven die doorgaan zal worden geëist dat zij produceren met maximale aandacht voor gezondheid, dierenwelzijn en milieu.

Veehouderijen moeten zich ontwikkelen

Veehouderijen moeten zich ontwikkelen, stelt de provincie, want stilstand is achteruitgang. Bedrijven die niet meegaan in de ontwikkeling die de provincie voor ogen heeft, zullen moeten stoppen of omschakelen naar een andere bedrijfsvoering. Doel van het nieuwe beleid is een varkenssector te creëren die economisch gezond is, marktgericht produceert en afvalstromen tot waarde brengt.

Om nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen, wil Brabant een Landbouwinnovatiecampus opzetten waar bedrijven in de ICT, marketing, design en andere ketenpartijen, kunnen samenwerken. Verder wil de provincie tal van nieuwe projecten stimuleren die allemaal hun steentje moeten gaan bijdragen aan de transitie.

Brabant Quality

Brabant wil in 2020 tot de meest innovatieve, duurzame en slimme agrofoodregio's van Europa behoren. De provincie introduceert een eigen standaard: Brabant Quality. Dit houdt in dat de Brabantse agrofoodsector samenwerkt, innovatief is en een nieuw verdienmodel voor de veehouderij heeft ontwikkeld. Uitgangspunt is klantgerichte productie, kringlopen sluiten en knelpunten moeten opgelost worden in overlastgebieden.

Innovatie en aanpak overlast

Voor de periode 2016-2019 is €31 miljoen uitgetrokken voor de ontwikkeling van de Brabantse agrofoodsector. €8,7 miljoen is beschikbaar voor de aanpak van overlastgebieden en het innovatieprogramma.

Woensdag ontvingen de Brabantse Staten en ketenpartners het voorstel. Medio dit jaar zullen naar verwachting de Provinciale Staten stemmen over het beleid. Het provinciebestuur bestaat uit SP, VVD, PVDA en D66.

Laatste reacties

 • a van Gerwen

  Het zoveelste rapport dat onder in de la verdwijnt. Allemaal mooie vergezichten, maar wat ik altijd mis hoe hetgeen gefinancierd moet worden. Bij de varkenshouders is intussen niet veel meer te halen, die zijn tot het bot uitgebeend en wurm gebeukt.

 • blc1

  Brabant zet de toon : hoge productiviteit koppelen aan duurzaamheid, het kan en het moet !
  Sommige practici zijn al aan de slag : kom di 16 feb 13.30 naar de opening van het Brabants Centrum Precisiebemesting Someren , waar u alles zult vernemen over spuiloog, een ideale stikstofmeststof afkomstig uit de kringloop . De machines, de adviezen en de ervaringen van gebruikers, alles komt aan bod. Voor meer informatie H.Bartlema 0651596092 . Netwerk Smart Fertilization in samenwerking met Agrarische Dagen Someren fghendrikx@hotmail.com
  ( met groen meer poen )

 • boerkebrabant

  als ze nou 5 jaar geleden eens gezorgd hadden dat mace en andere, een vergunning voor een grootschallige mestfabriek hadden gekregen, zou het er veel rooskleuriger uit zien,
  ze zijn goed in vertragen met als enige doel de intensieve vee houderij een kopje kleiner te maken


 • fietskip

  een beter verdienmodel uitgevonden en bepaald door ambtenaren???!!! Nou dat zal wat worden. Tot nu toe jagen ze de boeren alleen maar op torenhoge kosten zodat ze zeker niet kunnen concurreren. Laat ze bv de ozb besteden aan aanpak milieu of stof. Dan is het in ieder geval beter besteed. Die 8,7 miljoen is toch maar een stukje subsidie de rest moet de boer weer ophoesten (kostprijs verhogend).

 • John*

  wat een gezever.

  kostprijs, kwaliteit, en afspraken moeten allemaal 100% van het (europees) gemiddelde zijn en op 1 en liever 2 van deze punten zal je moeten uitblinken wil je toekomst hebben als bedrijf en sector.
  kostprijs verhogende maatregelen om extra kwaliteit te realiseren betekent simpelweg opschalen anders verdienen we er als boer er nog niets aan. Gaat een Amsterdammer meer betalen voor zijn filetlapje omdat een buurman van de producent overlast heeft? ik geloof er niets van. Als het stukje vlees niet krimpt in de pan en weer lekker smaakt daar zal hij voor betalen en dat i.c.m. met een gezonde productie methode helemaal. Daar moet de focus komen liggen varkensvlees weer smaakvol en concurrerend maken.

 • WGeverink

  Beste blc1. Je moet je voorstellen wat een Engelsman denkt bij het lezen van Netwerk Smart Fertilization (Netwerk slimme bevruchting) in de Gouden Gids. Is het een vruchtbaarheids kliniek of mischien een bedrijf dat handeld in KI benodigdheden. Om dergelijke misverstanden te voorkomen kan je er beter Netwerk Smart Soil Fertilization van maken of Netwerk Smart Plant Food/Plant Fertilizer. Wat is er trouwens mis met Netwerk bodemvruchtbaarheid?

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.