Varkenshouderij

Nieuws

Biggenexport daalt in 2015

Nederlandse varkenshouders hebben 2,6 procent minder biggen geëxporteerd in 2015 ten opzichte van 2014.

Dat blijkt uit Nederlandse exportcijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal zijn er in 2015 bijna 6,5 miljoen biggen geëxporteerd. Dat zijn er ruim 170.000 minder dan er in 2014 zijn geëxporteerd. De grootste afnemer van de biggen is en blijft Duitsland met ruim 4 miljoen biggen.

Duitse afzetmarkt

Al werden er in 2015 ongeveer 1,3% minder biggen geëxporteerd naar ons buurland, Duitsland blijft toch de belangrijkste afzetmarkt voor de Nederlandse big. Italië, Hongarije, Kroatië en Polen zijn de landen die fors minder biggen ontvangen hebben van Nederlandse vermeerderaars. Italië importeerde in 2015 ruim 53 duizend biggen minder vanuit Nederland en bleef daarbij 25,7% onder het aantal dat in 2014 werd geïmporteerd. Deense biggen hebben het op kwaliteit gewonnen van de Nederlandse big en het zal veel moeite kosten om dit weer recht te breien.

De Oost-Europese landen hebben simpelweg geen geld genoeg om de 'dure' Nederlandse biggen te kopen. Daarentegen is de export van biggen naar Spanje is in 2015 ten opzichte van 2014 enorm gestegen, met ruim 37% naar een aantal van 374.604 gespeende biggen. De biggenhandelaren blijven hameren op de kwaliteit van de Nederlandse big. Er gaan vermeerderaars verdwijnen, maar de biggenproductie per zeug blijft maar stijgen, en hiervoor is export noodzakelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.