Varkenshouderij

Nieuws

Belgen willen PO voor varkenshouderij

De Belgische varkenssector wil een producentenorganisatie (PO) oprichten naar Nederlands voorbeeld. Dat zegt mede-initiator en interim-bestuurder van de PO in oprichting Tom Mertens.

De nieuwe organisatie richt zich in de eerste plaats op het verzamelen van marktinformatie over veevoergrondstoffen en vleesonderdelen. Door deze informatie te delen en inzichtelijk te maken voor alle varkenshouders wil de PO de positie van varkenshouders binnen de keten versterken.

Kennis over afdekken prijsrisico's delen

Het idee voor een producentenorganisatie komt voort uit een samenwerking tussen DLV België en varkenshouders die deelnemen in de Pig Trading Company (PTC). Deelnemers aan PTC dekken een deel van de prijsrisico's af via de termijnmarkt. De opgedane kennis en ervaringen willen de varkenshouders via de PO delen met alle Belgische varkenshouders.

Meer kennis van marktontwikkeling

"De positie van varkenshouders binnen de keten verbetert zodra zij meer kennis van marktontwikkelingen hebben. Veel informatie is al aanwezig, maar wordt niet teruggekoppeld naar de varkenshouders. Het is onze eerste prioriteit om de beschikbare gegevens te bundelen en beschikbaar te maken voor varkenshouders. Hiermee ze beter op toekomstige ontwikkelingen inspelen", legt Mertens uit. Daarvoor is het noodzakelijk dat er één landelijke producentenorganisatie komt.

Tweede initiatief voor producentenorganisatie

Het is dan ook lastig voor Mertens en de zijnen dat er nog een initiatief is om een producentenorganisatie in België op te richten. De Belgian Pork Group, ontstaan uit coöperatie Covalis en vleesbedrijf Westvlees, heeft namelijk vergelijkbare plannen. Belgian Pork Group heeft tot nog toe niet gereageerd op toenaderingspogingen van de PO. Als dat zo blijft, dan zullen varkenshouders moeten kiezen bij wie ze zich aansluiten.

Of registreer je om te kunnen reageren.