Varkenshouderij

Nieuws

3,8 miljoen euro voor Belgische varkenshouders

Belgische varkenshouders krijgen 3,8 miljoen euro voor het doen van innovatieve investeringen. Dat meldt het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw (VILT).

Twee miljoen euro is bestemd voor investeringen in maatregelen die de ammoniakemissie verminderen. De resterende 1,8 miljoen euro is bestemd voor andere innovaties. Het geld komt van het Belgische ministerie van Landbouw en Visserij.

Samenwerking bevorderen

Naast deze middelen stelt minister Schauvliege nog eens €150.000 extra beschikbaar. Dit geld wil ze inzetten om de samenwerking tussen onderzoek en praktijk te bevorderen, onder meer via het Varkensloket en het Praktijkcentrum Varkens. Dat maakte de minister kenbaar tijdens het ketenoverleg. Kwaliteitsverbetering is één van de speerpunten: met name op smaak, voedingswaarde en gezondheid is veel winst te boeken, volgens het ketenoverleg. De ketenpartners willen zich in de toekomst onderscheiden op de markt met verschillende concepten, naast een Europees standaardvarken. Bijvoorbeeld een nostalgisch afvalverwerkend varken, gezond antibioticavrij vlees, biologisch varkensvlees, en een varken met extra aandacht voor dierenwelzijn.

Concrete maatregelen

Daarvoor is sneller inzicht in concrete marktcijfers nodig, stellen de ketenpartners. Met die cijfers kunnen vraag en aanbod opnieuw op elkaar worden afgestemd. De ketenpartners vinden dat de overheid de cijfers moet verzamelen en drukten de minister op het hart meer werk te maken van het snel beschikbaar komen van snelle en correcte marktcijfers. Het ministerie schrijft in een eerder verschenen rapport dat differentiatie alleen kans van slagen heeft als alle betrokkenen een samenwerking voor de lange termijn aangaan. Boerenorganisaties ABS en Boerenbond willen vooral dat het ketenoverleg toewerkt naar concrete maatregelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.