Varkenshouderij

Nieuws

Nieuwe resistente bacterie gevonden bij varkens

Amerikaanse onderzoekers hebben op een varkensbedrijf in de Verenigde Staten een nieuw antibiotica resistent gen (superbug) in een bacterie gevonden, dat meldt NBC News.

Het gen, bla IMP-27 genoemd, kan zorgen voor bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica van de carbapenems groep. Antibiotica van de Carbapenems groep behoort tot de vierde generatie antibiotica. Vierde generatie antibiotica worden als laatste redmiddel gezien voor de mens.

De onderzochte varkens waren niet ziek en ook geen enkele van de geslachte varkens waren besmet. Het gevonden bla IMP-27 gen is een zeer zeldzaam gen. Hoe dit op het bedrijf is terechtgekomen, is niet bekend bij de onderzoekers van de Ohio State University. De onderzoekers zijn bezorgd om het feit dat het gen overdraagbaar is en daarom een potentieel risico is voor een besmetting naar de mens. Dit is tot nu toe ook nog niet gebeurt.

Nieuwe generatie genen van antibioticaresistentie

Het IMP-gen is een nieuwe generatie genen van antibioticaresistentie. (Na MRSA en ESBL.) Tot nu toe werd het specifieke bla IMP-27 gen alleen nog maar op een gesloten bedrijf gevonden met 1.500 zeugen in de Verenigde Staten. Volgens de betreffende varkenshouder zijn er nooit antibiotica van de carbapenem-groep gebruikt.

Risico op verspreiding zeer klein

In Nederland wordt er al vanaf 2012 door Wageningen Bioveterinary Research (WBR) op IMP-genen onderzocht, na een incidentele vondst in 2011 in Duitsland. Het gen is zeer zeldzaam bij mensen en ook bij varkens, waardoor het risico op verspreiding zeer klein is. Tot nu toe is er in Nederland nog geen geval van dit IMP-gen waargenomen, aldus Dick Mevius van WBR. "Maar we blijven wel waakzaam, hierop."

Of registreer je om te kunnen reageren.