Varkenshouderij

Nieuws

Rusland wil varkenspestgebied afsluiten

De Russische Veterinaire Dienst, Rosselkhoznadzor, stelt voor om een quarantaineregeling voor het zuidelijke deel van de regio Krasnodar af te kondigen. Aanleiding zijn 10 recente uitbraken van Afrikaanse Varkenspest in de regio.

Dat maakt persbureau Reuters bekend. Omdat de regio veel graan exporteert via de Zwarte Zee, lag het in de lijn der verwachting dat slechts enkele gebieden onder de regeling zouden vallen.

De uitbraken van Afrikaanse Varkenspest vonden plaats ver weg van de Zwarte Zee. Dat maakt het voorstel van Rosselkhoznadzor opmerkelijk. Op 2 december besluit de deelregering van Krasnodar of zij het voorstel van haar veterinaire dienst overneemt. De autoriteiten zijn bang dat de regeling negatieve gevolgen heeft voor de graanexport, omdat dat de vrees aanwakkert bij afnemers dat het virus mogelijk via graan wordt overgedragen.

Nog geen besmettingen in zuidelijke deel Krasnodar

Ondanks deze angst dringt Rosselkhoznadzor aan op een regeling voor het gehele zuidelijke deel van Krasnodar. Mogelijk dat de dienst hieraan vasthoudt vanwege signalen dat het virus ook in het gebied rond de Zwarte Zee rondwaart. Er zijn tot nu toe nog geen besmettingen aangetoond in dit gebied. In de periode van juli tot en met september is vanuit deze regio 1,2 miljoen ton graan geëxporteerd. Dat komt overeen met 9% van de totale Russische graanexport.

Of registreer je om te kunnen reageren.