Varkenshouderij

Nieuws

Regionale PRRS-aanpak in Brabantse Heesch

Een groep varkenshouders in de omgeving Heesch en Nistelrode trekt samen op om schade door PRRS op hun tien bedrijven te verminderen.

Zij maken deel uit van een WhatsApp-groep waarin ze elkaar iedere twee maanden op de hoogte brengen van de PRRS-dreiging op hun bedrijven. Bij acuut PRRS-gevaar gaat er tussendoor een alert uit. De WhatsApp-groep wordt beheerd door varkensarts Max Nuyens van dierenartsenpraktijk Advee in Heeswijk Dinther.

Iedere twee maanden doen de dierenartsen die de bedrijven bezoeken verslag van wat zij met betrekking tot PRRS vaststellen. Van de verslagen wordt een overzichtsrapport gemaakt met de diagnoses op de tien bedrijven. Dit rapport gaat naar de varkenshouders die deelnemen aan de groep, en hun dierenartsen.

'PRRS neemt meestal een taxi. Het virus komt bijvoorbeeld binnen via transportmiddelen'

De WhatsApp-groep heeft goed gefunctioneerd in 2016, vindt varkensarts Chris Schouten van Advee. De betrokken varkenshouders zijn extra op hun hoede als het PRRS-risico toeneemt en zijn meer met de risico’s van het virus bezig. Door goede hygiënemaatregelen is het risico op insleep van PRRS te beperken, is de overtuiging van Schouten: “PRRS neemt meestal een taxi. Het virus komt bijvoorbeeld binnen via transportmiddelen. Een andere route is de varkenshouder of zijn medewerkers, als niet consequent gebruik wordt gemaakt van de hygiënesluis. Het risico op verspreiding van PRRS via direct contact is vele malen groter dan via de lucht.”

Vaccineren

De deelnemende bedrijven zijn divers. Er zijn drie locaties met vleesvarkens, een paar gespecialiseerde zeugenbedrijven en gesloten bedrijven. De bedoeling is in 2017 en-bloc te gaan vaccineren op de bedrijven, met levend virus. De zeugen sowieso, maar ook een deel wil de biggen enten bij opleg in de vleesvarkensstal. Dit is vrijwillig.

De deelnemende bedrijven zitten op een kluitje. De PRRS-informatie blijft binnen de groep. De aanpak is afgeleid van PRRS-bestrijding in de Verenigde Staten. In de VS spreken ze van Area Regional Control (ARC). Een regionale aanpak van PRRS.

Deelnemer aan groep hoeft geen Advee-klant te zijn

Schouten is tot dusver erg tevreden met het PRRS-verkliksysteem van zijn praktijk. Hij hoopt dat varkenshouder elkaar stimuleren mee te doen, zodat de kring van deelnemende bedrijven groeit. Schouten: “De alert zet iedereen op scherp. Je bent er sneller bij als PRRS dreigt, omdat met de kennis van de tweemaandelijkse rapportages diagnoses vlotter gaan.” Een deelnemer aan de groep hoeft geen klant te zijn van Advee.

Of registreer je om te kunnen reageren.