Varkenshouderij

Nieuws 5 reacties

Meedoen aan MDV betekent ‘verplicht’ Beter Leven

De nieuwe en strengere eisen voor de Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV) zijn bekendgemaakt.

Voor varkenshouders geldt meedoen aan de gunstige fiscale regeling MIA / Vamil dat er moet worden gebouwd volgens de eisen van het Beter Leven-varken. Pluimveehouders krijgen met de nieuwe eisen van MDV ook te maken met strengere normen, door een lagere maximale bezetting van het aantal vleeskuikens en een extra fijnstofreductie van 10%. De fiscale regeling Milieu- investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investering (Vamil) geeft de ondernemer de mogelijkheid tot een extra investeringsaftrek (in 2016 was dit 36%) en willekeurige afschrijving tot 75% van de investeringskosten. De Mia/Vamil-regeling 2017 zal naar alle waarschijnlijkheid op 30 december worden bekendgemaakt.

Eisen voor varkenshouders

Vleesvarkens krijgen in 2017 een eis van een hokoppervlakte van 1 vierkante meter per varken, en gespeende biggen krijgen een hokoppervlakte van 0,4 vierkante meter per dier. Daarnaast is er een verplichting van 2% daglicht van het grondoppervlak. Deze eisen gelden nu al voor de varkenshouders die meedoen aan één ster Beter Leven-concept van de Dierenbescherming. Het grote verschil met de MDV-eisen van 2016, is dat de varkenshouder die dit jaar (in 2016) nog heeft geïnvesteerd of een verplichting tot investeren is aangegaan, nog terug kan naar de eis van 0,8 vierkante meter per vleesvarken. Varkenshouders die in 2017 gaan investeren volgens de MDV kunnen niet meer teruggrijpen op de oude normen.

Deze MIA/Vamil-regeling is vooral interessant als er winst wordt gemaakt, en hierdoor minder belasting hoeft te worden afgedragen. Veestallen die het certificaat Maatlat Duurzame Veehouderij (pdf, 2,58 MB) behalen, kunnen deelnemen aan deze MIA/Vamil-regeling. Om het MDV-certificaat te behalen, moet de veehouder voldoen aan een minimaal aantal punten van deze MDV. Naast dierenwelzijn is er in 2017 extra aandacht voor Bedrijf en Omgeving (onder andere mestopslag en erfbeplanting) en brandveiligheid.

Laatste reacties

 • Hogman1

  De dierenbescherming gaat dus het belastingstelsel bepalen.

 • gijsjoke3774

  Samen produceren voor een markt die al overvol is.
  En verplicht beren die de sector nadelen blijven bezorgen bij de vleesafzet.
  Dus bouwen om te blijven krimpen.

 • Hogman1

  Het gaat precies dezelfde kant op als met die vleeskippen.
  Produceren voor je eigen eiland en het op die manier onmogelijk duur maken dat je je exportpositie hebt verkwanseld.
  Gaan we ook doen met de varkens .... hebbie er maar 3 miljoen meer nodig ,dat is wat de achterliggende gedachte is.

 • krulsaart

  Oké dus het aanbod beter leven wordt groter....
  Wat zou dat met de meerwaarde doen?

 • John*

  waarom mogen niet alle investeringen voor dierwelzijn in de vamil/mia? niemand zit te springen op nog meer nieuwe grote stallen. terwijl op deze manier wel veel bestaande stallen geupdate kunnen worden op gebied van dierwelzijn, brandveiligheid en milieu. En ben is eerlijk, als dat met geld van de staat kan wat belet je dan?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.