Varkenshouderij

Nieuws 8 reacties

Kamer: maak werk van verbod op staart knippen

De Tweede Kamer wil dat de regering een eind maakt aan routinematig couperen van varkensstaarten.

Voor de zomer van 2017 moet er een plan van aanpak zijn. Het parlement sprak dat donderdag 22 december uit in een motie van de SP, die werd gesteund door de linkse oppositiepartijen, 50+ en de groep Kuzu-Özturk.

De Kamer vermeldt in de motie dat de Europese richtlijn die het routinematig couperen van varkensstaarten verbiedt al 25 jaar van kracht is, maar dat in Nederland desalniettemin het overgrote deel van de biggen nog wordt ontdaan van de staarten.

Stal aan dier aanpassen

Volgens de Kamermeerderheid moet het dier niet aan de stal, maar de stal aan het dier worden aangepast. Dat het couperen van staarten niet nodig is, bewijzen landen als Zweden, Finland, Litouwen, Slowakije, Noorwegen en Zwitserland. Die houden zich wel aan een verbod. Ook een aantal Nederlandse varkenshouders toont aan dat het mogelijk is.

Laatste reacties

 • John*

  plan 1

  oprichten opvang voor aangebeten biggen in de tweede kamer

 • YOMI

  Dat landen als Zweden, Finland, Litouwen, Slowakije, Noorwegen en Zwitserland niet couperen, wil niet zeggen dat staartbijten hier dan ook niet voor komt.
  Zijn hier cijfers over bekend?

 • Oké dan

  Ja de verkiezingen staan weer voor de deur ,dus roep je maar wat om zoveel mogelijk stemmen te krijgen. Helaas is er niemand die eerst een fatsoenlijk praktijk onderzoek doet (zie Duitsland) en kijkt wat voor een leed er echt aangericht wordt. Als het zo eenvoudig was hadden alle varkens al lang lange staarten. Dus als je als politicus het echt meent vraag je om goed en gedegen onderzoek en pas je daar de regelgeving op aan ipv achter wakker dier aan te lopen.

 • alco1

  Ze snappen niet dat niemand voor z'n plezier gaat staart knippen.

 • John*

  als ze dan voor de boeren die hier aan mee gaan doen hetzelfde doen als wat er in noorwegen gedaan wordt > hele hoge prijzen betalen. waarom niet?

 • Gerard Groot Koerkamp

  Iets wat niet nodig is kost arbeid dan waren we al lang gestopt.De landen die hier genoemd worden hebben geen varkenshouderij van betekenis dat komt niet maar zo,ze hadden in het verleden meer varkens.Laat de tweede kamer zich maar is door een echte varkensboer voorlichten,dan ondervinden ze misschien wat echte dierwelzijn betekent.

 • glaasje

  Couperen van staarten moet blijven bestaan. De mensen die dit willen afschaffen verzorgen zelf geen varkens anders zouden ze dit niet bedenken. Het is makkelijk praten als jezelf geen dieren verzorgd. Wil je leed voorkomen dan BLIJVEN COUPEREN, de biggen hebben er niks van te lijden en hebben er alleen maar veel gemak van. Ik vindt het onbegrijpelijk en verschrikkelijk irritant, dat die dieren en milieuclubjes en niet vergeten de overheid, over boeren beslissen hoe ze moeten werken, terwijl ze zelf totaal niet weten wat dieren zijn en hoe je ze het beste kunt verzorgen.

 • veenboer6

  En de nvv? die is druk met..........

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.