Varkenshouderij

Nieuws 10 reacties

Familie Van Drie onderzoekt overname Vion

Een groep investeerders, waaronder de familie Van Drie en Gilde Buy Out Partners, onderzoekt de mogelijkheid om Vion geheel of deels over te nemen.

Ze zijn door ABN Amro benaderd nadat Vion bekendmaakte op zoek te zijn naar geld. Dat zeggen doorgaans welingelichte bronnen. De genoemde bedrijven onthouden zich van commentaar.

Eerder kondigde Vion aan vers geld nodig te hebben, om te kunnen investeren in minder maar modernere slachterijen. Het gaat volgens het concern nadrukkelijk niet om financiële nood. ABN Amro heeft de opdracht gekregen diverse opties te onderzoeken. Bankkrediet is geen optie, aandeelhouder ZLTO heeft geen geld en een beursgang of coöperatievorming is bijna onmogelijk. Daarom wordt concreet vooral gekeken naar het verkopen van een belang.

Van Drie gezien als voorbeeld voor Vion

De vermogende familie Van Drie is eigenaar van VanDrie Group, met een omzet van ruim €2 miljard de grootste kalfsvleesproducent ter wereld. VanDrie Group controleert de hele keten en wordt in de markt gezien als een voorbeeld voor Vion, dat een succesvol rundvleesbedrijf runt, maar moeite heeft geld te verdienen met varkensvlees. De familie kocht dit jaar via investeringsbedrijf Fratelli ook soepmaker Struik, goed voor €200 miljoen omzet.

Gilde Buy Out Partners telt een serie investeringsfondsen en verkocht dit jaar een groot belang in pluimveeslachter Plukon. Het bedrijf richt zich op bedrijven in de Benelux, met een waarde van €75 tot €500 miljoen. Vion bevestigt dat met diverse partijen wordt gesproken, maar bevestigt de namen niet. Het bedrijf hoopt voor de zomer van 2017 duidelijkheid te hebben.

ZLTO wil een meerderheid aandelen behouden

ZLTO zou ABN Amro hebben gevraagd partijen te zoeken die zich voor de langere termijn willen committeren aan het Nederlandse varkens- en rundvleescomplex. De organisatie vreest dat zonder een sterke Nederlandse slachterij, de veehouderij in het slop kan raken. ZLTO wil volgens de bronnen het liefste een meerderheid van de aandelen behouden.

Hoeveel geld Vion nodig heeft, wil Vion niet aangeven. Begin 2015 werd binnen Vion een bedrag tussen €180 miljoen en €200 miljoen gehanteerd.

Laatste reacties

 • krulsaart

  Een meerderheidsbelang. Dat kan ZLTO wil willen maar ik denk niet dat een investeerder daar mee akkoord gaat. Met zo'n track record....

 • Farmer4life2

  Vion moet compleet geherstructureerd worden. Een groep als van drie, kan dit aan. Hebben de mensen en de kennis. Hun eigen concept kunnen ze namelijk één op één kopiëren.

  Ondanks dat ik niks met van drie heb en het een stel uitknijpers vind. Hebben ze wel een sterk concept opzich zelf. Je ziet dat steeds meer partijen complete marktconcepten vormen. RFC is hier ook hard mee bezig.

 • Jan Cees Bron

  krulsaart, ik hoor hier en daar dat een hele serie private equity partijen eerder af zijn gehaakt, maar hard is dat niet. Ik kan me wel goed voorstellen dat als je veel geld inbrengt, je ook wat te zeggen wil hebben - zeker gezien de situatie van het bedrijf de laatste jaren.

 • Jan Cees Bron

  Farmer4life2, dat zou goed kunnen. Vion zelf werkt in hun varkensvleesdivisie hard aan nieuwe concepten. De vraag is wel of Van Drie geïnteresseerd is in louter het rundvleesstuk of het hele bedrijf. In het eerste geval moet het bedrijf worden gesplitst, en dat is iets waarvan Vion eerder heeft gezegd dat het onwenselijk is. Maar ZLTO bepaalt.

 • Hogman1

  Natuurlijk is van Drie ook geintereseerd in de varkensvleesdivisie!!!
  Gouden Handel dat varkensvlees.
  De rest van varkensvleeshandealren cq slachterijen staan immers allemaal in de Quote500

 • deB.


  Ook die markt helemaal verzieken!!!

  Betaal eerst eens normaal voor gezonde nuka's!
  Allemaal de sector kapot maken, met graaiende handen, leeg roven

 • farmerbn

  Als ZLTO nu (een deel van) vion wil verkopen , zijn ze te laat. Ze hadden dat beter al veel eerder moeten doen en de destructor moeten houden. Er werd immers meer verdiend aan een dood varken dan aan een levende. Erg fout management bij ZLTO en Vion. Alle twee nu straatarm.

 • Vhouder

  ach de zlto kan nu toch de kas van de nvv leegroven

 • Farmer4life2

  Ja, ZLTO is een lachertje.
  Ook grappig hoe zij erin staan.
  We willen graag een investeerder, maar willen zelf graag het meerderheidsbelang behouden en iets voor het zeggen hebben.

  Feiten:
  ZLTO heeft op dit moment een meerderheidsbelang! Ze hebben het voor het zeggen! Maar er is geen enkele ZLTO bestuurder die kennis van zaken heeft! Dat het zó slecht gaat met Vion is mede de schuld van ZLTO. Jullie hadden allang moeten ingrijpen... je kunt niet continu bedrijven opkopen zonder herstructurering en efficiëntie slagen te maken. Elke aankoop heeft ook invloed op je complete bedrijf.
  Logisch dat men niet wil investeren in Vion. Wie wil geld steken in een ondernemersteam die geen kennis van zaken heeft... daarbij nog de grootste blunder ooit, het verkopen van je cashcow!

  Allemaal lopen ze achter elkaar aan. Een bedrijf leiden moet je visie, strategie en moed hebben om het uit te dragen en erin te geloven. Daarbij is "de markt" het alle belangrijkste. Iets wat men zelden leert in de boeren wereld.

  Mijn negatieve visie over Vion en vooral ZLTO/LTO.
  misschien dat een overname door wh group nog beter is.

 • drikhend

  Visie hebben tegenwoordig alleen maar familie bedrijven . De rest van de bedrijven wordt geleid door graaiers die snel willen scoren . Dit om dik loon te ontvangen en eventueel een dikke bonus . Snel scoren door overnemen en afstoten van bedrijven om zo proberen omzet en winst te maken . Familie bedrijven groeien meestal beheerst en nemen over wat ze kennen en stoten niet snel een tak of bedrijf af als ze op wat langere termijn hier brood in zien . Zij gaan voor continuïteit en hebben en lange termijn visie . Zij willen lang blijven bestaan en denken aan de volgende generatie die bedrijf kan voortzetten . Laat de handelaar de varkens maar inkopen en niet de vertegenwoordiger in pak met lakschoentjes aan . De handelaar kent de boer en de markt in zijn buurt . Koopt hij niets verdient hij niets . Een dure vertegenwoordiger kost altijd geld als resultaat niet goed is . Zo moet elke schakel verantwoordelijk worden voor zijn onderdeel . Familie bedrijven hebben doorgaans dit wel in handen en een vinger aan de pols . Zij kunnen soms onderdelen hebben die verlies maken maar op langere termijn van belang zijn voor bestaan van bedrijf . Hun visie is overleven en blijven bestaan . Managers willen snel scoren en met de buit ervan door . En wat ze achter laten is meestal een drama voor de volgende graaier die weer in de zaak gaat knippen of plakken om proberen te scoren.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.