Varkenshouderij

Nieuws 2 reacties

WTO stelt besluit uit over Russische importban

Wereldhandelsorganisatie WTO stelt haar besluit over de rechtmatigheid van de Russische importban voor Europees varkensvlees uit voor onbepaalde tijd. Dat meldt nieuwssite Agra Europe.

Reden voor het uitstel is een onderbezetting van de beroepscommissie van de WTO. Die commissie kent momenteel 5 leden waar dat er normaal 7 zijn.

Het was de bedoeling dat de beroepscommissie binnen 60 dagen na het beroep van Rusland, van 22 september, tegen het WTO-oordeel zou reageren. Die oordeelde eerder dit jaar dat de importban buitenproportioneel is.

Lees ook:

De beroepscommissie laat weten dat het niet lukt binnen de deadline van 90 dagen te reageren. Ze maakt deze week bekend wanneer ze wel met een reactie kan komen. Als de beroepscommissie het WTO-oordeel handhaaft, wordt Rusland ingelicht dat het het oordeel moet volgen en niet alle Europese varkensvlees mag weigeren. De Europese Unie mag sancties opleggen als Rusland dit niet doet.

Poetin rekt voedselembargo

Het nieuws dat het besluit van de beroepscommissie is vertraagd, zal Rusland als muziek in de oren klinken. Onlangs zei de Russische president Poetin dat hij het . Voor het importverbod exporteerde de EU bijna 25% van haar totale exportvolume naar Rusland. Daarmee was jaarlijks ongeveer €1,4 miljard gemoeid.

Laatste reacties

  • WGeverink

    Laat me niet lachen! De WTO is bang voor gezichtsverlies in het geval dat ze van de russen voor de ogen van de hele wereld de middevinger krijgen. Dit is namelijk geen handelsprobleem maar een politiek probleem.

  • jakob vos

Of registreer je om te kunnen reageren.