Varkenshouderij

Nieuws

Varkensflat voldoet aan alle regels

De varkensflat van Nederlander Michiel Taken in het Oost-Duitse Maasdorf voldoet aan alle dierenwelzijnseisen. Dat laat het regiobestuur van Landkreis Anhalt-Bitterfeld weten.

De varkensflat was veel in het Duitse nieuws. Volgens dierenbeschermers zijn de boxen in de dekstal te smal.

Extra TL-lampen

Eigenaar Taken van de 6 verdiepingen tellende stal verklaart dat in 2015 bleek dat de metalen roosters achter de zeugen 1% teveel opening bevatten. De helft van de openingen is dichtgemaakt met een stuk metaal. Ook zijn 100 extra TL-lampen opgehangen omdat de hoeveelheid licht net onder de minimaal vereiste 80 lux zat. De boxbreedte in de dekstal varieert van 70 tot 90 centimeter. Zeugen met schofthoogte van meer dan 90 centimeter insemineert het bedrijf in groepshokken, legt Taken uit.

Geen overtredingen

Na de aanpassingen is het bedrijf met 500 zuiverelijns fokzeugen voor JRS-gelten zesmaal gecontroleerd en zijn geen overtredingen vastgesteld, schrijft het Landkreis. De bestuurders vinden dat dierenbeschermers bij de federale regering moeten zijn als zij tegen het houden van zeugen in boxen zijn in de dekstal. Taken heeft in de stal camera's opgehangen. Dan kan hij het zien als dierenbeschermers ongevraagd naar binnen komen. Taken: "Zo'n flat is een mooi symbool voor hen."

De 6 verdiepingen tellende varkensflat van Michiel Taken in Maasdorf.</p>
<p><em>Foto: Jan Willem Schouten</em>
De 6 verdiepingen tellende varkensflat van Michiel Taken in Maasdorf.

Foto: Jan Willem Schouten

Of registreer je om te kunnen reageren.