Varkenshouderij

Nieuws 3 reacties

NVV-leden willen intentieovereenkomst fusie tekenen

De leden van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) stemden 24 november tijdens een Algemene Leden Vergadering (ALV) massaal voor het tekenen van de intentieovereenkomst voor de fusie met de vakgroep Varkenshouderij van Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO Varkenshouderij).

Op de ledenvergadering waren 60 leden aanwezig. Daarvan stemde 90% voor het tekenen van de overeenkomst.

Belangrijke stap naar één belangenorganisatie

Volgens NVV-voorzitter Ingrid Jansen is dit een belangrijke stap in het proces om te komen tot één landelijke belangenorganisatie voor varkenshouders. “Met de goedkeuring van de leden, kan het bestuur de intentieovereenkomst met LTO Varkenshouderij ondertekenen en kunnen we het vervolgtraject verder uitwerken”, legt ze uit.

NVV wil kernwaarden behouden

Hoewel de NVV-leden massaal 'voor' stemden, waren er ook kritische geluiden te horen. Onder een deel van de achterban leeft de angst dat het ‘NVV-geluid’ ondersneeuwt in de nieuwe organisatie. Daarom eisen zij dat de drie kernwaarden van de NVV (de boer aan het roer, alleen belangenbehartiging voor varkenshouders en onafhankelijk) in de nieuwe club behouden moeten blijven.

Dat roept de vraag op of de ledenvergadering van de NVV met deze voorwaarden de fusie met LTO Varkenshouderij niet op voorhand onmogelijk maakt, ondanks dat ze instemt met het tekenen van de intentieovereenkomst. Of dat wel of niet zo is, moet volgens de NVV in het vervolgtraject blijken. “Onze leden zijn duidelijk over wat ze willen”, zegt Jansen.

LTO verwacht ook voorwaarden uit eigen gelederen

Of de fusie met LTO Varkenshouderij niet op voorhand onmogelijk is door de eisen van NVV zegt Eric Douma, voorzitter van LTO Varkenshouderij: “Daar kan ik geen antwoord op geven, want dat is aan onze regionale organisaties. Die buigen zich momenteel over de overeenkomst en nemen binnenkort een besluit. Het is ons streven om de intentieovereenkomst voor 1 januari te ondertekenen.”

Douma laat weten dat hij blij is met het positieve besluit van de ALV van de NVV en het positieve signaal dat de NVV daarmee afgeeft. Hij verwacht dat ZLTO, LLTB en LTO-Noord in december een positief besluit nemen over de intentieovereenkomst. “Net als de ALV van de NVV heeft gedaan, zullen ook de regionale LTO-organisaties voorwaarden stellen voor het vervolgtraject”, verwacht Douma.

Hij geeft aan dat er nog heel veel werk te verzetten is na het tekenen van de intentieovereenkomst. 2017 wordt voor hem een overgangsjaar, waarin al wel volop wordt samengewerkt in de belangenbehartiging. Tegelijkertijd moet de nieuwe organisatie meer en meer vorm gaan krijgen. “Ik hoop dat de nieuwe organisatie er op 1 januari 2018 staat”, besluit hij.

Laatste reacties

  • BW

    Op de algemene ledenvergadering 60 leden? Dat is toch bedroevend weinig.

  • Vhouder

    lto en nvv samen moet niet gekker worden w v g en hans h samen aan de borrel ik zeg men lidmaatschap maar op

  • niet

    alles is al in gang gezet en gaat gewoon door ze schrijven steeds dat alle leden het ermee eens zijn. 60 leden op de vergadering tel daar de regio bestuurs eens af wat houden we dan nog over van echte leden?? Waar ze leden tegen konden komen stonden ze niet daar hoor je het !!

Of registreer je om te kunnen reageren.