Varkenshouderij

Nieuws 1 reactie

Meer geld uit markt halen met premium varkensvlees

Duitse marktleider in biggen, LFD-Holding, heeft een nieuw vleesconcept: Value-Schwein.

De grootste biggenproducent in Duitsland, LFD-Holding, ziet zich genoodzaakt meer geld uit de markt te halen. Daarom is het bedrijf gestart met een zelf ontwikkeld concept, Value-Schwein. Met biggen met toegevoegde waarde wil LFD meerwaarde toevoegen aan de varkens en het vlees.

Onderscheidend product

LFD-Holding is de onderneming waaronder de voormalige Duitse varkensbedrijven van de Nederlander Adriaan Straathof vallen. Directeur van LFD is Jörn-F. Göbert. Op de veehouderijbeurs Eurotier zet hij uiteen hoe de plannen eruitzien.

LFD gaat biggen produceren waarmee de vleeshandel op alle vlakken een onderscheidend product heeft. Van diergezondheid tot welzijn, herkomst, smaak, gecertificeerd en gegarandeerd. Göbert: “Voor iedere consument zit er een of meerdere aankoopmotieven in.” De LFD-directeur vergelijkt het concept Value-Schwein met V-Power-brandstof van Shell. Dat is duurder dan gangbare brandstof, maar 'je rijdt er langer mee, het is beter voor de motor en spaart het milieu'.

Geen antibiotica

Aanleiding om Value-Schwein te ontwikkelen is de bijna continu knellende prijsdruk in de varkensvleesketen. Daar komt bij dat het financiële risico toeneemt, de regelgeving toeneemt, consumenten prijsgericht kopen en dat alles leidt ertoe dat de marges in de varkenssector krimpen.

Value-Schwein is het antwoord van LFD-Holding om financieel weer lucht te krijgen. LFD draait al proef met het concept. Dit jaar zijn 12.000 Value-­Varkens geslacht bij Tönnies Fleisch. Deze varkens droegen een oormerk met RFID-chip. Identificatie is noodzaak, omdat Value-Varkens vanaf de geboorte geen antibiotica krijgen. Van de 12.000 varkens heeft 60% nooit een spuit antibiotica gehad. Aan de slachtlijn had 95% van de varkens het oormerk nog in. Göbert is tevreden met deze resultaten.

Prijs tussen gangbaar en biologisch

LFD-Holding produceert jaarlijks 1,4 miljoen biggen. Een Value-Varken is in een gangbare stal te houden. Iedere boer kan meedoen, het is een open systeem. De prijs van het vlees zit tussen gangbaar en biologisch. Göbert vermoedt dat de markt ruimte biedt voor 10% van dit premiumvlees.

LFD verkoopt 80% van de biggen zelf. Bijna alles blijft in Duitsland en komt van de 11 eigen SPF-bedrijven. Bang voor overproductie met een open systeem is Göbert niet. LFD is met 2,5% marktleider in Duitsland. De nummer 2 heeft nog niet de helft.

Verkoopleider bij LFD is Evert Rooijakkers, schoonzoon van Adriaan Straathof. Hij wijst op de unieke kant van Value-Schwein: een concept dat ontstaat aan het begin van de varkensvleesketen in plaats van aan de afnamezijde.

Directeur van LFD is Jörn-F. Göbert. <br /><em>Foto: Henk Riswick</em>
Directeur van LFD is Jörn-F. Göbert.
Foto: Henk Riswick

Eén reactie

  • John*

    Dit zijn belangrijke initiatieven. vleesvarkens houden is verheven tot een functie, net als voer maken en varkens slachten. Het risico ligt voor de volle 100% bij de vermeerdering, hier zullen ook de initiatieven tot een beter rendement bedacht en gecreeerd moeten worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.