Varkenshouderij

Nieuws

Europa produceert minder varkensvlees

De productie van varkensvlees in de Europese Unie (EU) is in het laatste kwartaal van dit jaar 1% lager dan in diezelfde periode vorig jaar.

Dat verwachten marktdeskundigen van de Europese Commissie. Zij verwachten dat de daling doorzet in de eerste helft van volgend jaar. Ook dan zal de productie ongeveer 1% lager uitpakken ten opzichte van het eerste half jaar van 2015.

Geen hogere varkensprijs

Ondanks de afnemende productie van varkensvlees verwachten de deskundigen geen stijging van de varkensprijs. Tot in het voorjaar van 2017 zal de prijs onder druk staan. Voor het laatste kwartaal van dit jaar verwachten zij een prijs van €1,54 per kilo geslacht gewicht en voor het eerste kwartaal van volgend jaar ramen ze de varkensprijs op €1,46 per kilo geslacht gewicht.

Voor het tweede en derde kwartaal van 2017 verwacht de Europese Commissie een minder sterke seizoenmatige prijsstijging dan in de zomer van dit jaar. Reden hiervoor is dat de Europese Commissie in de toekomst meer concurrentie verwacht van varkensvlees uit de Verenigde Staten (VS) en Brazilië op de Chinese markt. In de voorbije maanden nam het aandeel goedkoop vlees uit de VS en Brazilië in de Chinese import al toe en deze trend lijkt zich voort te zetten.

Record varkensvleesproductie in VS

De Amerikaanse varkenssector produceert in het laatste kwartaal van dit jaar naar verwachting ruim 3 miljoen ton varkensvlees. Dat voorspellen analisten van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA). Dat is de hoogste productie ooit in het laatste kwartaal. De grote hoeveelheid varkensvlees komt doordat het aantal geslachte varkens blijft stijgen.

De vleesproductie ligt ruim 8% boven het niveau van een jaar geleden. Daarbij is het slachtgewicht iets lager dan dezelfde periode vorig jaar. Traditiegetrouw is de productie het hoogst in het laatste kwartaal van een jaar. Volgens de verwachtingen zal het aanbod van slachtvarkens nog verder toenemen waardoor een nieuw record niet is uit te sluiten.

Druk op varkensprijzen VS

De alsmaar stijgende productie van varkensvlees zet de Amerikaanse varkensprijs fors onder druk. Daar komt nog bij dat de verwerkende industrie in de Verenigde Staten kampt met capaciteitsproblemen. Het is voor de vleessector een ware uitdaging om de jaarlijkse productiepieken te verwerken.

Of registreer je om te kunnen reageren.