Varkenshouderij

Nieuws 1 reactie

Duitse Straathof-boek defintief gesloten

Varkenshouder Adriaan Straathof is in Duitsland definitief boer-af. Dat verklaart Jörn Göbert, directeur van LFD-Holding, de onderneming waaronder de voormalige Straathof-bedrijven vallen.

Afgelopen jaar heeft de bank alle aandelen opgeëist van Straathof. De Nederlandse varkensbaron was door het prijsdal in de sector niet in staat een overbruggingskrediet terug te betalen aan de bank. Zodoende werd het tegen de afspraak in een blijvende financiering.

De gemiddelde Duitse biggennotering bedroeg in het rampjaar voor de varkenshouderij, 2015, €38. Dat is €14 per big lager dan in 2013. De Duitse Straathof-bedrijven produceren jaarlijks 1,4 miljoen biggen, zodat de omzet €20 miljoen zakte in twee jaar tijd.

De aandelen van LFD zijn allemaal van de bank en twee curatoren voeren het beheer erover. Göbert zegt dat LFD-Holding momenteel financieel gezond is. De banken investeren dit jaar en de komende twee jaar in totaal €37 miljoen in de elf voormalige Straathof-varkensbedrijven. Dit geld wordt gestoken in stalrenovatie, dierenwelzijn en milieumaatregelen.

Bank verkoopt aandelen

Na deze operatie voldoen de bedrijven aan de vergunningsvoorwaarden. Tegelijk wordt de organisatie zodanig herzien dat een sterke, horizontale structuur ontstaat, zodat het bedrijf op termijn makkelijk kan doorgroeien. Voor elk onderdeel (voeding, gezondheid, vruchtbaarheid, et cetera) komt een eindverantwoordelijke.

Het is de bedoeling dat de bank de aandelen verkoopt. Göbert verwacht dat LFD-Holding binnen twee jaar op de rit staat. Mogelijke overnamekanditaten zitten in de mengvoerproductie, vleesverwerking, of investeerders buiten de varkensketen. Göbert verwacht dat de aandelen onvoldoende opbrengen om de banklening af te lossen. Dat is een imagokwestie, betoogt hij. Investeren in varkenshouderij is niet aantrekkelijk.

Eén reactie

  • John*

    sterke horizontale structuur met de eindverantwoordelijken voor elk onderdeel.. over twee jaar zijn de aandelen voor een euro over t nemen..

Of registreer je om te kunnen reageren.