Varkenshouderij

Nieuws 3 reacties

Vernieuwde DCA Beursprijs duidelijker

De DCA Beursprijs voor vleesvarkens gaat op de schop. Vanaf 1 januari gaat de notering DCA Beursprijs 2.0 heten.

De aanpassing moet voor meer duidelijkheid in de markt zorgen en is een voorbereiding op de afschaffing van btw-landbouwregeling in 2018.

Nederlandse varkensbesluit

“De aanleiding voor de aanpassing van de notering is vooral de onduidelijkheid rondom de prijs”, legt Pieter Post, marktanalist bij DCA, uit. “De definitie van het varken binnen de notering is altijd heel summier geweest. De nieuwe omschrijving is gebaseerd op het varken zoals die wordt omschreven in het Nederlandse varkensbesluit.”

Andere prijsstelling

Naast de aanpassing van de omschrijving van het varken, verandert ook de prijsstelling van de notering. “De huidige notering is inclusief btw, terwijl de DCA Beursprijs 2.0 exclusief btw wordt genoteerd”, aldus Post. “We kijken hiermee alvast vooruit naar de afschaffing van de btw-landbouwregeling in 2018. Als we dit niet zouden doen, moeten we de prijszetting aanpassen in 2018.”

DCA Beursprijs 2.0

Qua inhoud komt er met de aanpassing van de notering ook meer duidelijkheid. “Per afgeleverd varken zijn de kosten €4,50, waarvan €2,50 vrachtkosten zijn en de rest wordt gereserveerd voor slachthuiskosten”, aldus Post. In de basisprijs van de DCA Beurprijs 2.0 wordt geen rekening gehouden met concepten. “We moeten ons niet bemoeien met concepten. Met toeslagen worden varkenshouders die aan concept leveren beloond.”

De DCA Beursprijs voor slachtzeugen komt in het nieuwe model te verdwijnen. De DCA Beursprijs 2.0 wordt, net als de huidige notering, op vrijdagavond om 20.00 uur bekendgemaakt en geldt voor de komende week.

Bekijk het verloop van de DCA Beursprijs voor geslachte varkens en andere noteringen via Boerderij Op Maat

Laatste reacties

 • John*

  tja en maar toejuichen om maar biggen te blijven fokken, 2 euro per big en 4,50 per varken vast in het handje voor de handel.. 100.000 varkens = 650.000 euro.. even de fokker adviseren om 10% minder te gaan produceren betekent dat de handel 65.000 euro inlevert! Van deze kant hoeven we echt geen marktsturing te verwachten op deze manier.

  Stel gemiddelde prijs = 1,50 en de handel pakt 6,50. vind ik het prima. Nu lijkt het mij als varkenshouder de handel ook een percentage van de kosten te geven. is de varkensprijs 1,35 dan krijgt de handel 5,85. Is de prijs 1,65 dan krijgt de handel 7,15. Alleen op deze manier krijgen we een sector die gaat sturen op rendement.

 • Hogman1

  Niemand heeft baat bij minder varkens ,niet de varkenshandelaar ,niet de de meelboer en zeker niet de rest van de periferie.
  De enigste die er wel van beter wordt is de boer.
  Aanbod moet gereguleerd worden anders wordt het nooit niks.
  POV moet daar in kunnen slagen.
  Daar heb ik meer vertrouwen in dan in een internetsitebeheerder

 • Cees Oostrom.

  DCA beursprijs 2.0 wordt franco slachtplaats, is tocht logisch dat € 2,50 vracht en de € 2,00 kosten die het slachthuis in rekening brengt ook bij de varkenshouder in rekening gebracht wordt. Als je die € 4,50 kosten noemt, kost het de varkenshouder 6% btw benoem je het exact dan kost vracht 21% btw.

Of registreer je om te kunnen reageren.