Varkenshouderij

Nieuws

Varkenshouders willen compensatie handelsverdragen

De NVV en LTO Varkenshouderij willen financiële compensatie voor eventuele schade die varkenshouders oplopen door het sluiten van handelsverdragen met de VS en Canada.

Ze zijn niet mordicus tegen het sluiten van de verdragen, die kortweg TTIP en Ceta heten. Daarom zijn de organisaties uit een coalitie tegen de verdragen gestapt.

De NVV en LTO Varkenshouderij benadrukken dat ze het oorspronkelijke doel van de coalitie, het garanderen van eerlijke handel en een gelijk speelveld, nog steeds onderschrijven. De coalitie bestaat nu onder meer uit de belangenorganisaties NVP (pluimveehouderij), NAV (akkerbouw), NMV (melkveehouderij), Milieudefensie en de vakbond FNV Agro.

Importquotum Canadees varkensvlees

Het vertrek van de varkenshouders werd in eerste instantie stil gehouden en ligt best gevoelig. Binnen LTO koos de vakgroep varkenshouderij als enige voor deelname, al was ook de pluimveehouderij dichtbij aansluiting. Binnen de agrarische sector heeft juist het vleescomplex wel wat te vrezen van het eerst voorliggende verdrag met Canada.

Naast een fors importquotum voor rundvlees is een quotum van 75.000 ton Canadees varkensvlees afgesproken. Het quotum komt nog bovenop een bestaand quotum van bijna 5.000 ton. Op zichzelf betreft het quotum volgens de Europese Commissie ‘maar’ 0,4% van de totale varkensvleesconsumptie in de EU. De zuivelsector en tuinbouw winnen juist door het verdrag.

'Houd de boerderij TTIP vrij'

LTO Varkenshouderij en NVV, die bezig zijn te fuseren, zijn tevreden over de acties die de coalitie op touw heeft gezet. Zo organiseerde de coalitie de manifestatie #houddeboerderijTTIPvrij in april in Den Haag. In september werd door vertegenwoordigers van de coalitie overlegd met minister Lilianne Ploumen van buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking.

Het punt dat het boerenbelang in de verdragen moet worden meegewogen, is gemaakt, aldus de organisaties, die de lobby nu liever zelfstandig voortzetten.

Of registreer je om te kunnen reageren.