Varkenshouderij

Nieuws 3 reacties

Stroomstoring oorzaak van dode varkens in Raalte

Een stroomstoring is de oorzaak dat honderden varkens zijn gestorven bij en varkensbedrijf van Paul en Ellen Jansen Holleboom in Raalte (Ov.). Een falende batterij van de alarmkast maakt het drama compleet voor de dieren en de ondernemers.

“Tijdens de avondcontrole om 11 uur ‘s avonds was er nog niets aan de hand”, zegt de varkenshouder. Om 6 uur ’s morgens ontdekte Jansen Holleboom echter dat de ventilatie niet werkte. Nadat de aardlekschakelaar van de stroomvoorziening weer ingeschakeld was, werkte het ventilatiesysteem weer. De zeugen- en biggenstal voor 700 zeugen, nieuw gebouwd in 2010, is voorzien van een centrale luchtafzuiging richting de luchtwassers. Doordat het ventilatiesysteem uitviel waren de dieren echter al gestorven aan een te hoge concentratie van koolmonoxide.

Doordat het ventilatiesysteem uitviel zijn de dieren gestorven aan een te hoge concentratie van koolmonoxide.

Varkenshouder: 'Dieren hadden geen nare dood'

Hoewel het niets afdoet aan het drama, wil Paul Jansen Holleboom wel benadrukken dat de dieren die gestorven zijn, geen nare dood hebben gekend. Ook zijn lang niet alle dieren bezweken aan het falende ventilatiesysteem. “De meeste zeugen leven nog gewoon”, aldus de varkenshouder. In de kraamstal en de biggenafdelingen zijn de meeste varkens gestorven, in deze afdelingen is de minste reserve aan zuurstof aanwezig.

In de kraamstal en de biggenafdelingen zijn de meeste varkens gestorven, in deze afdelingen is de minste reserve aan zuurstof aanwezig.

Boer deed controle met gevaar voor eigen leven

Met gevaar voor eigen leven controleerde de varkenshouders ’s morgens de dieren in de stal. Gelukkig stonden de meeste zeugen meteen weer op, nadat de ventilatie weer opgestart was, aldus de zeugenhouder. Op de vraag hoe groot de vervolgschade is en of de schade vergoed wordt door een verzekering, kon Jansen Holleboom geen reactie geven.

Laatste reacties

  • groot boerdam

    Waarom moet dit drama zo in de media komen?

  • koestal

    Beter beveiligen en niet met zo,n rottige batterij,die leeg kan raken

  • zwbig

    Bij stroomuitval heb je juist een batterij nodig, koestal !!!

Of registreer je om te kunnen reageren.