Varkenshouderij

Nieuws

Spanje exporteert fors meer varkensvlees

Spanje heeft in de eerste helft van dit jaar 748.205 ton varkensvlees geëxporteerd. Daarmee trekken de Spanjaarden de stijgende lijn van de afgelopen jaren door.

Na Duitsland is Spanje de grootste exporteur van varkensvlees in Europa. Dat blijkt uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat.

Ten opzichte van de eerste zes maanden vorig jaar groeide de Spaanse varkensvleesexport met ruim 27%. Vorig jaar exporteerde Spanje nog 588.274 ton aan varkensvleesproducten van januari tot en met juni.

Export naar China groeit fors

De stijging is vooral te danken aan de forse groei van de uitvoer naar China. In 2016 werd in de eerste helft van het jaar 131.303 ton naar China verscheept, terwijl dat vorig jaar in diezelfde periode nog iets minder dan 40.000 ton was. China is daarmee direct de grootste afzetmarkt voor het Spaanse vlees. Buurland Frankrijk, vorig jaar nog de belangrijkste bestemming, volgt met een afname van 96.513 ton dit jaar.

Door de groei van de export komt Spanje steeds dichter bij Duitsland, Europa’s grootste exporteur van varkensvlees. Waar in 2010 het verschil nog ruim 320.000 ton was, is dat dit jaar nog iets meer dan 134.000 ton. De verwachting is dat de uitvoer van Spanje verder blijft stijgen, omdat de varkensstapel nog altijd groeit.

Of registreer je om te kunnen reageren.