Varkenshouderij

Nieuws

Paté valt in de smaak tijdens Dutch Design Week

Varkenshouder Miriam Berkvens krijgt 'alleen maar positieve reacties' op de paté die zij uitdeelt aan de bezoekers van de Dutch Design Week in Eindhoven.

Samen met haar man Marcel heeft Berkvens een bedrijf met 850 vermeerderingszeugen in Mariahout. “Tijdens het uitdelen van de paté hebben we een mooie gelegenheid om met mensen in gesprek te gaan over de varkenshouderij”, vertelt ze enthousiast over haar deelname aan de Dutch Design Week, die wordt gehouden van 22 tot en met 30 oktober.

Uit de vele gesprekken die ze heeft gevoerd, blijkt dat het voor veel jonge mensen een eyeopener is dat een varken uit meer onderdelen bestaat dan alleen maar de lapjes vlees die ze uit de winkel kennen. “Oudere mensen kunnen zich nog wel producten herinneren als bloedworst, zure zult of balkenbrij”, merkt de varkenshouder op.

Het Patécafé

De varkenshouders werken sinds een jaar samen met het voedselgerichte consultancy- en vormgevingsbureau Foodcurators. Gezamenlijk ontwikkelden ze het Patécafé. “Alle delen van het varken kunnen als grondstof voor paté worden gebruikt. Vandaar de naam Patécafé”, legt Berkvens uit. De paté die ze uitdelen, is gemaakt van een heel varken en bevat ook vleesrijke onderdelen. “Daardoor vinden sommige mensen de paté aan de droge kant”, zegt Berkvens.

Varkenshouders Miriam en Marcel Berkvens werken sinds een jaar samen met consultancy- en vormgevingsbureau Foodcurators. Gezamenlijk ontwikkelden ze het <a href="http://agrimeetsdesign.com/update-foodlabpeel-het-patecafe/">Patécafé</a>.</p>
<p><em>Foto: Bert Jansen</em>
Varkenshouders Miriam en Marcel Berkvens werken sinds een jaar samen met consultancy- en vormgevingsbureau Foodcurators. Gezamenlijk ontwikkelden ze het Patécafé.

Foto: Bert Jansen

Geen toestemming voor varkensveiling

Naast het uitdelen van paté aan de bezoekers, was een varkensveiling gepland. Tijdens deze veiling konden bezoekers bieden op alle onderdelen van één varken. “Zo’n veiling maakt inzichtelijk dat een varken uit veel verschillende delen bestaat. Helaas moesten we die afblazen omdat we geen toestemming kregen", vertelt Berkvens.

Voor familie Berkvens zit de meerwaarde van de deelname aan de Dutch Design Week met name in de gesprekken die ze met de bezoekers voeren. “We willen een gesprek met burgers aangaan over de moderne varkenshouderij. Het uitdelen van de paté is hiervoor een mooi aanknopingspunt”, besluit Berkvens.

Of registreer je om te kunnen reageren.