Varkenshouderij

Nieuws

Ondanks maatregelen weer varkenspest in Polen

Op een klein Pools varkensbedrijf in Siemichocze in de regio Podlaskie is Afrikaanse varkenspest vastgesteld.

2 van de in totaal 9 varkens op het bedrijf zijn gestorven aan de ziekte. De overige dieren zijn geruimd. Ook is varkenspest vastgesteld bij 2 wilde zwijnen in deze regio.

De Poolse regering heeft een pakket van maatregelen in het leven geroepen om de ziekte te beteugelen. Zo wil zij de illegale handel in besmette varkens en varkensvleesproducten onaantrekkelijk maken door een opkoopregeling voor varkensvlees in besmette gebieden, waar maar weinig gebruik van gemaakt wordt. Het vlees van de varkens uit deze regio’s wordt ingeblikt. Aanvankelijk meldden zich 6 vleesverwerkers aan om dit te doen. Op dit moment zijn er maar 2 bedrijven die dit werkelijk doen.

Ook in Nederland waakzaamheid geboden

Voor de Nederlandse varkenshouderij zijn de risico’s op dit moment nog beperkt, maar waakzaamheid blijft geboden. Afrikaanse varkenspest verspreidt zich moeilijk via mensen of transportwagens. Direct contact via wilde zwijnen is uitgesloten vanwege de afstand. Import van varkens en varkensvlees uit besmette regio’s is niet toegestaan.

Besmet vlees uit Polen is grootste risico

Het grootste risico vormen mensen die besmet varkensvlees uit Polen meenemen naar Nederland en dat vervolgens aan varkens voeren. Dat is bij wet verboden. De kans op besmetting is het grootst bij het weggooien van besmet vlees in de natuur, wat vervolgens door wilde zwijnen wordt gegeten.

Of registreer je om te kunnen reageren.