Varkenshouderij

Nieuws 3 reacties

Nieuw krulstaartconcept voor Zweedse markt

Varkenshandel Schuttert en de Duitse vleesverwerker Tönnies hebben een varkensvleesconcept ontwikkeld voor de Zweedse markt. De naam van dit segment is long tail-concept. Nederlandse varkenshouders gaan het vlees produceren.

Vertrekpunt voor de productie van de lange staartvarkens is het Britse Tesco-concept. Daar komen twee productievoorwaarden bij: de staarten moeten intact blijven. Ten tweede zijn antibiotica niet toegestaan in de vleesvarkensfase.

De verwachting is dat vlak voor Kerst de eerste Long tail-varkens naar de slachterij van Tönnies in Sögel gaan. Van daaruit gaat het vlees naar Zweedse afnemers.

Premie van €20 per varken

De slachterij betaalt een premie van €20 per varken. Richtlijn is dat €15 van deze bonus naar de mester gaat, de rest is voor de vermeerderaar. De varkens zitten ruwweg drie maal zo lang in de vleesvarkensstal dan in de biggenstal, verklaart Schuttert de verdeling. Voor deelname aan het concept bestaat een wachtlijst.

Vooralsnog gaat het om een proef en zit de productie van deze varkens op 1.000 dieren per week. Over twee maanden zal blijken of de Zweedse consument warm loopt voor dit vlees. Het concept kan dan relatief snel opschalen. De deelnemende varkensbedrijven houden nu maximaal 20% van hun varkens voor dit concept. Zo kunnen zij ervaring opdoen en wordt voorkomen dat veel schade optreedt, mocht staartbijterij ontstaan.

Tussen Nederlandse en Zweedse winkelprijs in

Vlees uit eigen land is in Zweden circa €1,50 per kilo duurder dan in Nederland. De prijs van het long tail-vlees zal tussen de Nederlandse en Zweedse winkelprijs in zitten.

Jan Schuttert van het gelijknamige handelsbedrijf ziet kansen voor dit concept. Mocht de pilot slagen, dan zijn er meer landen denkbaar om vlees uit dit segment af te zetten, bijvoorbeeld Finland.

Laatste reacties

  • PosthouwerBoerkamp

    Het is wat griezelig om het nú zo neer te zetten. De gedachte ontstaat zo, dat het dus op geld vastzit of je de staarten wél of níet coupeert. De onderzoeken in Dld en de onderzoeksgroep in NL komen er nog steeds niet goed achter waardoor de behoefte bij het varken ontstaat om de staarten eraf te vreten. Misschien moeten we eerst wel het varken zijn natuurlijke eetpatroon terug geven en dat is dierlijk eiwit, dus gewoon weer diermeel in varkens- en kippenvoer, bij de kippen speelt namelijk precies hetzelfde. Ik ben bang dat door dit soort afspraken het een geldkwestie wordt. Betekent gewoon, dat je een verzekeringspremie krijgt voor díe dieren die wél aan de staarten gevreten zijn, want die worden voor 90 % afgekeurd, nog afgezien van het onbeschrijflijke leed wat er ontstaat bij het aanvreten van de staarten. Het kan dus zijn dat die "premie" omhoog of omlaag kan, afhankelijk van de schade...... Is dát wat de consument wil zien of (niet) horen. Wat kan "geld" toch een gevaarlijk goedje zijn....!!!!

  • WGeverink

    Zelfs op mijn bedrijf met een heel hoge gezondheidsstatus en gecoupeerde staarten een keer een enorme uitbraak gehad van staart bijten. Ben er nooit achter gekomen wat de oorzaak was. Ook vroeger bij ons thuis lagen de varkens in het stro en stonk het in de stal naar hertshoorn olie en andere anti canibalisme middeltjes. Bijna geen een Nederlandse varkenshouder kijkt op van hoesten (kuchen/hakken) en tanden knarsen in zijn stal. Dat is het geluid wat je hoord in een stal met varkens van een lage gezondheidsstatus. Die varkens zitten om te beginnen al zo goed als nooit echt lekker in hun vel. Stoppen met couperen is in zo'n geval absoluut vragen om problemen.

  • Johnny Hogenkamp

    Beste PosthouwerBoerkamp, het draait gelukkig ook om geld, er worden veel extra kosten gemaakt om de staarten heel te houden. Wij hebben er nu 3500 liggen, allen nog intact. Dat kost wel een verzorger extra op de loonlijst, dure voertechnieken (zelfmengen, verwarmen, fermenteren) en zo nog enkele extra investeringen. Vergelijk het maar met entingen waar je de vermeerderaar extra voor betaald, hij moet kosten maken en voor de vleesvarkenshouder is het een verzekeringspremie. Je hebt gelijk dat goed voer de belangrijkste succesfactor lijkt te zijn, alle eerste grootste pioniers zijn zelfmengers. Ik schat vooralsnog de kosten op een dubbeltje per dier per dag en dat keer 180 dagen, resteert er een kleine marge. Onbezonnen starten zal inderdaad tot heel veel slachtbiggen leiden, daar zijn al genoeg voorbeelden van bekend.

Of registreer je om te kunnen reageren.