Varkenshouderij

Nieuws

MRSA-bacterie ontdekt in Brits varkensvlees

In varkensvlees dat te koop is in twee grote, Britse supermarkten komt de MRSA-bacterie voor. "Dat doet de vrees rijzen dat we aan de vooravond van een nieuw voedselschandaal staan."

Dat schrijft dagblad The Guardian na een onderzoek in samenwerking met het Bureau of Investigative Journalism (BIJ). Volgens de krant ‘verspreidt een variant van de superbug zich ongecontroleerd van boerderijdieren naar het vleesvak in de supermarkten’. De onderzoekers stellen dat MRSA-variant CC398 het land binnenkomt via de invoer van besmette, levende varkens uit Denemarken en andere landen ‘waar de ziekte op grote schaal voorkomt’.

'Potentieel dodelijke bacterie'

"MRSA CC389 is een potentieel dodelijk bacterie die resistent kan zijn voor de zwaarste antibiotica. Het is minder schadelijk dan de MRSA-variant waar jaarlijks zo’n 300 mensen in ziekenhuizen aan overlijden. Maar het is wel verantwoordelijk voor minstens zes doden in Denemarken, hoewel dat waarschijnlijk het topje van de ijsberg is. Als we er niets tegen doen, dan kunnen we hetzelfde patroon zien als in Denemarken, waar MRSA CC389 nu voorkomt op twee derde van de varkenshouderijen", legt The Guardian uit.

Of registreer je om te kunnen reageren.