Varkenshouderij

Nieuws 3512 x bekeken 2 reacties

LTO Varkenshouderij en NVV uit anti-TTIP-coalitie

Om nog onduidelijke redenen zijn LTO Varkenshouderij en NVV vertrokken uit een coalitie van landbouworganisaties die zich verzet tegen vrijhandelsverdragen TTIP en Ceta. De coalitie zelf gaat wel verder en roept de Tweede Kamer op om Ceta, een handelsdeal met Canada, tegen te houden. Op 22 oktober demonstreert de coalitie op de Dam in Amsterdam.

De coalitie bestaat uit de agrarische vakbonden NMV en NAV, maar ook onder meer de biologische brancheorganisatie Bionext en Milieudefensie. LTO was vanaf het begin afwezig en de onlangs vertrokken voorzitter Albert Jan Maat wees op het belang van handel en noemde het felle verzet tegen het verdrag voordat de inhoud bekend is ‘Calimero-gedrag’.

Albert Jan Maat wees op het belang van handel en noemde het felle verzet tegen het verdrag voordat de inhoud bekend was 'Calimero-gedrag'.

LTO Varkenshouderij moest op matje komen bij Maat

Toen de LTO Varkenshouderij lid werd van de coalitie, riep Maat diens voorzitter Eric Douma op het matje. Douma hield in eerste instantie voet bij stuk. LTO Varkenshouderij en NVV onderhandelen momenteel over een fusie. Volgens de coördinator van de coalitie, Guus Geurts, hebben de organisaties aangegeven nog steeds de doelstellingen te onderschrijven. De partijen zelf waren niet direct bereikbaar voor commentaar.

Coalitie: Tweede Kamer, ratificeer Ceta niet

De coalitie schrijft in haar inbreng voor een algemeen overleg op 12 oktober over handel in de Tweede Kamer dat Nederland Ceta niet moet ratificeren. De onderhandelingen voor een verdrag met de VS, TTIP, moeten wat hen betreft worden gestaakt. De coalitie vindt ook dat wanneer de Europese Raad en het Europees Parlement voor Ceta stemmen, deze niet al vooruitlopend op ratificatie in werking mag treden.

'Oneerlijke concurrentievoordelen voor Canadese boeren'

Volgens de coalitie leidt de overeenkomst tot oneerlijke concurrentievoordelen voor Canadese boeren. De coalitie is kritisch op de conceptversie van de zogenaamde ‘interpretatieve declaratie’ van de Europese Commissie en Canada. De vrijdag gelekte verklaring moet zorgen over Ceta moeten wegnemen. Maar er zijn volgens de coalitie geen specifieke eisen aan de ‘wijze van productie’ van Canadese producten in de verklaring opgenomen.

Tegen de vrijhandelsoverleggen TTIP en Ceta is er veel kritiek, ook in de landbouw. <br /><em>Foto: ANP</em>
Tegen de vrijhandelsoverleggen TTIP en Ceta is er veel kritiek, ook in de landbouw.
Foto: ANP

Laatste reacties

  • John*

    eigenlijk is dit wel een referendum waard. Hoeveel waarde hecht de nl bevolking aan lokaal geproduceerd voedsel en hoeveel risico willen ze lopen op lege schappen?

  • .gast

    Vreemd geen commentaar? Alleen de Walen komen op voor de EU landbouw?

Of registreer je om te kunnen reageren.