Varkenshouderij

Nieuws 5 reactieslaatste update:19 okt 2016

Kansen voor elektronisch oormerk varken nemen toe

De kans dat de hele varkenshouderij of een deel daarvan binnen afzienbare termijn gaat werken met elektronische oormerken is groot. Dat blijkt uit navraag bij betrokkenen.

Met deze oormerken is alle relevante data op dierniveau bekend. Dat biedt extra managementinformatie voor de varkenshouder. Ook op sectorniveau biedt het voordelen zoals transparantie, meer efficiëntie en door analysemogelijkheden beter onderbouwde keuzes binnen ketens of concepten.

Met deze oormerken is alle relevante data op dierniveau bekend. Dat biedt extra managementinformatie voor de varkenshouder.

Voor de overheid kan elektronische I&R interessant zijn. Over een brede implementatie van elektronische oormerken vinden inmiddels gesprekken plaats tussen het ministerie van EZ en vertegenwoordigers uit de handel, slachterijen en de varkenshouderij.

Garanties bij vleesverkoop

Verder onderzoekt de Keten Duurzaam Varkensvlees (KDV) technische facetten van deze oormerken, zoals type readers en oormerken. KDV wil garanties bij de verkoop van vlees meegeven. Bovendien levert het extra informatie op voor de keten en individuele varkenshouders. KDV verwacht dat dit jaar nog grote stappen worden gezet om het systeem werkend te krijgen.

Lees meer over elektronische oormerken in Boerderij nr. 3 van 18 oktober 2016

Laatste reacties

 • John*

  het hele circus eromheen vergadert mee en de rekening komt natuurlijk bij..

 • WGeverink

  Met IKB zou Nederland de Japanse markt veroveren. Binnen de kortste keren hadden de andere exporteurs ook een IKB en was het voordeel weer nul comma nul. De varkenshouders bleven WERELDWIJD wel met alle onkosten en de tijd voor de vele administratie en burocratie zitten. De Nederlandse wijsneuzen naaien niet alleen varkenshouders in eigen land maar indirect ook de beroepsgenoten wereldwijd (WEER) een oor aan!

 • WGeverink

  Natuurlijk is het wel geweldig voor degene die de electronische oormerken verkoopt...

 • Tinus1

  big brother is watching you......door al die electronika en data die via internet gaan is alles op te sporen en na te gaan. wie vertrouwd wie?? daarbij moeten kleinere bedrijven investeren in de techniek om bij te blijven: door sensor verdwijnt het vakmanschap gedeeltelijk en wordt het voor de kleinere spelers of nog harder en langer werken of nog meer investeren en meer afhankelijk zijn van leveranciers en financiers. maar ja, van dam is techneut en snapt niet dat je daar te ver mee kunt gaan.

 • jankragt

  Hoe eerder hoe beter kun je gelijk ook van de klepkeuring naar stalkeuring

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.