Varkenshouderij

Nieuws laatste update:14 okt 2016

Denkavit opent nieuwe onderzoekslocatie

Met het onthullen van een groot spandoek op de gevel, opende Burgemeester Asje van Dijk woensdag de nieuwe onderzoekslocatie van Denkavit.

Van Dijk vertelde erg trots te zijn op een bedrijf als Denkavit. "Het bedrijf zet vol in op onderzoek en innovatie en past daarom uitstekend in onze food-valley." De slogan op het spandoek luidt 'Kennis maken om kennis te delen'. De stal biedt plaats aan 260 zeugen en bijbehorende biggen.

Burgemeester van Dijk van Barneveld opent de nieuwe stal.</p>
<p><em>Foto: Guus ten Hove</em>
Burgemeester van Dijk van Barneveld opent de nieuwe stal.

Foto: Guus ten Hove

Transparant en open werken

Denkavit besloot tot de nieuwbouw, omdat de oude varkensproeflocatie 25 jaar oud was. Renovatie was eigenlijk geen optie. Volgens Denkavit Directeur Erik Buys is er steeds meer vraag naar kennis, bijvoorbeeld over het terugdringen van biggenuitval en het grootbrengen van forse tomen biggen. Dat vraagt volgens Buys om een moderne onderzoeksfaciliteit. Transparant en open werken was een belangrijk uitgangspunt. Zo beschikt de stal over een lange gang aan de zijgevel van waaruit bezoekers een goed zicht hebben op alle diergroepen.

Zeugen kunnen vrij bewegen in kraamhokken

De dragende zeugen liggen in één grote dynamische groep. Bijzonder aan de kraamhokken is dat de zeugen daar vrij in kunnen bewegen. Alleen vanaf werpen worden de dieren vooralsnog twee dagen vastgezet om doodliggen te voorkomen.

In totaal organiseert Denkavit deze week drie open dagen om alle relaties kennis te laten maken met de nieuwe faciliteit.

Of registreer je om te kunnen reageren.