Varkenshouderij

Nieuws 1727 x bekeken

Chinese import varkensvlees daalt volgend jaar 8%

De import van varkensvlees door China daalt volgend jaar met 8%. Dat verwachten analisten van het Amerikaanse Ministerie van Landbouw (USDA) op basis van de groei van de Chinese zeugenstapel.

Volgens USDA stijgt de inlandse productie van varkensvlees volgend jaar met 4%, terwijl de consumptie met 3% stijgt. Hierdoor komt de Chinese varkensprijs onder druk te staan. De marktdeskundigen verwachten dat de varkensprijs vanaf begin volgend jaar daalt.

Flinke marge

De Europese Unie is de belangrijkste leverancier van varkensvlees voor China. Ongeveer 70% van de totale import komt uit de EU. De belangrijkste Europese exporteurs zijn Duitsland, Spanje en Denemarken. De daling van de import door China zal niet zonder gevolgen zijn voor de Europese varkenshouders, tenzij zij nieuwe exportmarkten vinden. Dan moeten ze concurreren met hun Amerikaanse collega’s die mondjesmaat naar China exporteren, vanwege de nultolerantie voor ractopamine.

De Chinese varkenssector stevent af op een productie van bijna 54 miljoen ton varkensvlees. De varkenshouders hebben flink geprofiteerd van de hoge varkensprijs, en in combinatie met de lage voerkosten zagen zij hun marge flink toenemen. Met name de grote industriële bedrijven profiteren hiervan. Zij kunnen makkelijker kapitaal aantrekken dan middelgrote en kleine bedrijven.

Groeiende consumptie

De consumptie van varkensvlees neemt toe door de bevolkingsgroei. Daarnaast stijgt de consumptie per hoofd van de bevolking weer voor het eerst sinds twee jaar. Dat komt door de gestegen prijs van pluimveevlees, door het krappe aanbod door vogelgriep enerzijds en importrestricties voor pluimveevlees anderzijds.

De groei van de Chinese productie wordt enigszins geremd door drie factoren:

  1. Ten eerste heeft de PED-uitbraak van begin 2016 geleid tot veel uitval en heeft daardoor een lagere productie veroorzaakt;
  2. De overstromingen in de zomer van 2016 hebben de uitbreiding van de varkensstapel vertraagd;
  3. Tot slot wordt de groei van de varkensstapel beperkt door milieuwetgeving en het ontmoedigingsbeleid voor kleine bedrijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.