Varkenshouderij

Nieuws

China zorgt voor exportrecord varkensvlees EU

De export van varkensvlees vanuit de Europese Unie (EU) zal in 2016 naar een recordhoogte stijgen. De toename van 24% in 2016 ten opzichte van 2015 is vooral te danken aan de enorme importstijging van China.

De EU verwacht een totale export van 2,7 miljoen ton vlees. Dat blijkt uit het rapport Short Term Outlook van de Europese Commissie.

In het eerste halfjaar van 2016 heeft China al ongeveer dezelfde hoeveelheid varkensvlees geïmporteerd als in het gehele jaar 2015: 780.000 ton varkensvlees.

Bijna 100.000 ton Nederlans vlees naar China

Alle landen in de EU profiteren van de export naar China, waarbij de export verdubbelde of verdrievoudigde. Nederland exporteerde het eerste halfjaar van dit jaar 96.956 ton varkensvlees richting China.

Duitsland, Spanje en Denemarken hebben Europees gezien het meeste voordeel behaald met respectievelijk 31%, 19% en 17% van de totale export van de EU naar China. Door diverse uitbraken van Afrikaanse varkenspest kon Polen niet profiteren van de exportmogelijkheden richting China.

Productie varkensvlees EU neemt 1% toe

Ondanks de afname van de zeugenstapel in de EU is de verwachting dat de Europese varkensvleesproductie in 2016 zal stijgen met 1% naar 23,6 miljoen ton. De groei is vooral te danken aan goede exportmarkten en sterke prijsstijgingen. De groei in productie is ook te verklaren doordat de handel van levende dieren binnen de EU in het eerste halfjaar van 2016 met 14% is gedaald.

Op korte termijn daalt export naar China licht

Voor de komende maanden verwacht de EU dat de Europese export naar China licht zal dalen, mede door de wisselkoersen, de productiedaling in de EU en de langzamere economische groei in China. Voor de middellange termijn zal de vraag naar varkensvlees vanuit China blijven bestaan, maar wel op een iets lager niveau.

De Chinese agrarische Outlook geeft een voorspelling van de Chinese vraag naar varkensvlees van 900.000 ton in 2025.

Of registreer je om te kunnen reageren.