Varkenshouderij

Nieuws 1 reactie

Vereniging van scharrelboeren komt varkens tekort

De Coöperatie Vereniging voor Scharrelvarkenshouders komt wekelijks 50 varkens tekort om aan de vraag te voldoen. Dat laat manager Henk Schellekens van Bon Vivant weten, de handelsnaam van de coöperatie. Ook komt men wekelijks 20 biologisch gehouden varkens tekort. Het tekort aan biologische varkens is vermoedelijk binnen enkele weken opgelost; er zit een nieuwe leverancier aan te komen.

In september 2013 betrok Bon Vivant een nieuwe ruimte voor de vleesverwerking, in Zelhem. De eerste periode is gebruikt om de organisatie en financiën op het gewenste peil te krijgen. Nu is Bon Vivant klaar om verder te groeien, betoogt Schellekens. Om dat te realiseren is een marketingplan gemaakt. Een mediadeskundige werkt wekelijks een aantal uren voor de coöperatie om, vooral via sociale media, het scharrelvlees onder de aandacht te brengen van de doelgroep. De potentiële klanten zitten vooral in de stedelijke gebieden, weet men bij de Bon Vivant.

Goede prijs

Schellekens zegt dat de vereniging een goed jaar achter de rug heeft. De basisprijs van de scharrelvarkens bedroeg heel 2015 €1,90 per kilo geslacht-gewicht, inclusief btw. Leden van de coöperatie beuren nog een bonus boven de roepprijs.

Desondanks valt het tegen nieuwe boeren te vinden die scharrel of biologisch willen produceren. Dat komt mede doordat veel gangbare bedrijven die meedoen aan de stoppersregeling en naar scharrel willen, van hun gemeente geen toestemming krijgen om varkens buiten te houden.

Eén reactie

  • exvarkensboer1

    Omwonenden van intensieve varkenshouderijbedrijven verdienen óók aandacht van de politiek. Maar de politiek gaat altijd vierkant achter de plannen van de varkensboeren staan. Het vlees mag niet te duur worden anders gaan in NL de personeelskosten omhoog.

Of registreer je om te kunnen reageren.