Varkenshouderij

Nieuws 2 reacties

Someren trok vergunning varkensbedrijf terecht in

De gemeente Someren heeft terecht te omgevingsvergunning van een varkenshouderij in getrokken. Tot die conclusie kwam de rechtbank Oost-Brabant net voor de jaarwisseling.

Het gevolg is dat de varkenshouderij in Someren moet sluiten. Volgens het Eindhovens dagblad gaat het hierbij om de varkenshouderij van Bram van den Broek.

Verdenking mestfraude

De reden voor de stap van de gemeente is dat het sterke vermoeden bestond dat het varkensbedrijf voor een deel gefinancierd is met geld dat afkomstig is van een grote mestfraude waar de broer van de varkenshouder, Anthony van den Broek, van wordt verdacht. In het verleden heeft het handelsbedrijf van Anthony van den Broek door het gebruik van diverse bv's in verschillende landen volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geprobeerd om grote hoeveelheden mest illegaal af te zetten.

Samenwerking varkenshouder en verdachten

Volgens de rechtbank Oost-Brabant heeft de gemeente Someren gelet op de conclusies in het advies van het Landelijk Bureau Bibob van het ministerie van Veiligheid en Justitie en op basis van het eigen onderzoek terecht het standpunt kunnen innemen dat sprake is van een zakelijk samenwerkingsverband tussen de varkenshouder en andere personen die vermoedelijk strafbare feiten hebben begaan. De in het Bibob-advies vermelde feiten en omstandigheden rechtvaardigen volgens de rechter het vermoeden dat de varkenshouder in relatie staat met gepleegde strafbare feiten.

Varkensbedrijf is al ontruimd

Bram van den Broek heeft het varkensbedrijf inmiddels ontruimd en schoon opgeleverd. Daarmee ontloopt hij een dwangsom van de gemeente Someren. Overigens heeft de varkenshouder nog de mogelijkheid om tegen de uitspraak van de rechter in beroep te gaan bij de Raad van State.

Laatste reacties

  • drikhend

    Als hij aan alle vergunningen enz. voldoet zie ik niet in wat de gemeente met het financieren van een bedrijf te maken heeft . Het moet niet zo zijn dat gemeenten zich met zulk soort zaken bezig houden . Daar zijn andere instanties voor .Mocht hij crimineel geld geïnvesteerd hebben dan dit hem maar terug laten betalen uit de opbrengsten van dit bedrijf . Maar eerst bewijzen en zeker weten .En daar zijn andere voor die dit moeten regelen en niet de gemeente Anders is in de toekomst iedereen vogelvrij . Want de gemeente kan belang hebben bij sluiten van een bedrijf . Denk daar bij aan grond verwerving voor woning bouw ,wegen aanleg ,industrie terrein enz.

  • A vd Broek

    Je bent vogel vrij met bibob advies.
    Ze kunnen als ze willen iedereen zijn vergunning mee intrekken.
    Van agrarier tot horeca.

Of registreer je om te kunnen reageren.