Foto: ANP VarkensNieuws

Someren trok vergunning varkensbedrijf terecht in

De gemeente Someren heeft terecht te omgevingsvergunning van een varkenshouderij in getrokken. Tot die conclusie kwam de rechtbank Oost-Brabant net voor de jaarwisseling.

Het gevolg is dat de varkenshouderij in Someren moet sluiten. Volgens het Eindhovens dagblad gaat het hierbij om de varkenshouderij van Bram van den Broek.

Verdenking mestfraude

De reden voor de stap van de gemeente is dat het sterke vermoeden bestond dat het varkensbedrijf voor een deel gefinancierd is met geld dat afkomstig is van een grote mestfraude waar de broer van de varkenshouder, Anthony van den Broek, van wordt verdacht. In het verleden heeft het handelsbedrijf van Anthony van den Broek door het gebruik van diverse bv’s in verschillende landen volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geprobeerd om grote hoeveelheden mest illegaal af te zetten.

Samenwerking varkenshouder en verdachten

Volgens de rechtbank Oost-Brabant heeft de gemeente Someren gelet op de conclusies in het advies van het Landelijk Bureau Bibob van het ministerie van Veiligheid en Justitie en op basis van het eigen onderzoek terecht het standpunt kunnen innemen dat sprake is van een zakelijk samenwerkingsverband tussen de varkenshouder en andere personen die vermoedelijk strafbare feiten hebben begaan. De in het Bibob-advies vermelde feiten en omstandigheden rechtvaardigen volgens de rechter het vermoeden dat de varkenshouder in relatie staat met gepleegde strafbare feiten.

Varkensbedrijf is al ontruimd

Bram van den Broek heeft het varkensbedrijf inmiddels ontruimd en schoon opgeleverd. Daarmee ontloopt hij een dwangsom van de gemeente Someren. Overigens heeft de varkenshouder nog de mogelijkheid om tegen de uitspraak van de rechter in beroep te gaan bij de Raad van State.

Beheer
WP Admin