Foto: Ronald Hissink VarkensNieuws

Sallandse boeren lanceren varkensprijs

Een groep Sallandse varkenshouders is gestart met de publicatie van een eigen varkens- en biggenprijs. Via het Twitteraccount Boerenvarkensprijs brengen ze iedere vrijdagavond hun noteringen naar buiten.

De biggen noteren voor week 2 dit jaar €43 per dier. Dit is de prijs voor een big van 25 kilo, inclusief toeslagen, met twee entingen, een koppelgrootte tussen 400 en 500 dieren en exclusief btw. De Boerenbiggenprijs is €2 gestegen ten opzichte van afgelopen week. De Boerenvarkensprijs staat deze week op €1,34 per kilo geslacht-gewicht, 6 cent meer dan vorige week.

Notering van en voor varkenshouders

De Boerenvarkens- en Boerenbiggenprijs is een notering van en voor varkenshouders, melden ze. Een van de boeren achter het initiatief is Willy Wolfkamp. Hij verklaart dat zij in Salland al met een schaduwnotering werken sinds de vakbond NVV afgelopen najaar is gestopt met het publiceren van zijn referentieprijzen voor varkens en biggen.

DCA-prijs alleen tegen betaling te krijgen

Voor de Sallandse boeren is nu het moment om hun prijs te gaan delen met de buitenwereld. De handel heeft de totstandkoming van de varkensprijzen overgedaan aan DCA. Tot ergernis van Wolfkamp is bij DCA de prijs alleen tegen betaling te krijgen. “Je gaat toch niet betalen voor de prijs waarop je kunt handelen.”

Prijs voorzien van marktbericht

Op termijn willen de Sallandse varkenshouders hun prijzen voorzien van een marktbericht. Daarin wordt onderbouwd waarom is gekozen voor een bepaalde mutatie van de prijs. Volgens Wolfkamp willen zijn transparant en onderbouwd te werk gaan, binnen de regels van de mededingingswet.

Beheer
WP Admin