Varkenshouderij

Nieuws 1 reactie

Meer Duitse mesters willen PRRS-vrije biggen

Duitse vleesvarkenshouders vragen steeds vaker PRRS-vrije biggen.

Dat zegt dierenarts en varkenshouder Gerrit Bronsvoort op een bijeenkomst over PRRS en voeding, op initiatief van varkenshouder Benny Beulink. Bronsvoort heeft in voormalig Oost-Duitsland een gesloten bedrijf met 1.600 zeugen en werkt als varkensarts. Hij merkt dat door het Duitse antibioticabeleid de vraag naar PRRS-vrije biggen stijgt.

Lessen uit Duitsland

Volgens Bronsvoort kan de Nederlandse varkenshouderij veel leren van de Duitse sector. "75% van de bedrijven in het Oosten van Duitsland is sinds de Wende geruimd en herbevolkt met SPF-dieren. Dat komt de gezondheid en de resultaten in de vleesvarkenshouderij ten goede", aldus de dierenarts. De meeste Nederlandse biggen hebben antistoffen tegen PRRS in hun bloed. Voor veel Duitsers reden om geen Nederlandse biggen te kopen", zegt Bronsvoort.

Eén reactie

  • WGeverink

    Entingen zorgen er voor dat de varkens niet zo veel last hebben van de ziektes die ze onder de leden hebben waartegen ze geent zijn. Entingen hebben een SPF varken echter in de verste verte niet overbodig gemaakt. Een SPF varken veegt zowel technisch als arbeids technisch iedere dag van de week de vloer aan met "reguliere" varkens.

Of registreer je om te kunnen reageren.