Varkenshouderij

Nieuws 1 reactie

Marktherstel vanaf tweede helft 2016

Het Duitse marktbureau AMI verwacht op zijn vroegst vanaf het derde kwartaal 2016 ontspanning op de varkensvleesmarkt.

Varkenshouders in Duitsland, Denemarken en Nederland staat al een aantal maanden het water aan de lippen. Dit leidt tot een krimp van de zeugenstapel. Duitsland telde begin 2015 november 4 procent minder zeugen dan een jaar geleden. Het aantal gelten is met 5 procent gekrompen. Minder zeugen leidt pas zo'n 11 maanden later tot een kleiner aanbod vleesvarkens.

Minder boeren en zeugen leidt niet tot minder vleesvarkens

Het AMI houdt een slag om de arm wat betreft aanbodvermindering en prijsherstel. In het verleden leidde minder zeugen en minder boeren vaak niet tot minder vleesvarkens. De bedrijven die over blijven worden beter gemanaged en de productie van de zeugen neemt toe, zodat met minder zeugen meer vlees wordt geproduceerd. Ook krimpt de Duitse varkensvleesconsumptie jaarlijks 1 à 2 procent.

Meer dan 60 miljoen varkens geslacht in Duitsland

Voorlopige cijfers wijzen erop dat in Duitsland afgelopen jaar voor het eerst meer dan 60 miljoen varkens zijn geslacht. De Duitse slachterijen willen hun capaciteit maximaal benutten, schrijft AMI. Daarom houdt het bureau er rekening mee dat er in 2016 minder prijsdruk zal zijn van individuele vleesbedrijven, mits het aanbod krimpt. Slachterijen willen de haken vol hebben.

Eén reactie

  • WT

    Europees moet de zeugenstapel nog 20% krimpen. Dan is er
    pas zicht op een gezonde sector.

Of registreer je om te kunnen reageren.